Nové kontroly u pediatra možná pomohou k efektivnějšímu „léčení“ autismu!

18. leden 2017

Zpravidla to tak bývá. Leden je obvykle měsíc plný předsevzetí a novinek. Například od toho letošního ledna platí jedna novinka, která by mohla výrazně změnit přístup k „léčbě“ poruch autistického spektra. Jinými slovy – díky této novince se zřejmě dříve zjistí, zda vyšetřované dítě neprojevuje příznaky autismu. A tento „včasný záchyt“ by dětem s takovou poruchou mohl velmi pomoci – měly by totiž ohromnou naději na to, že budou jednou vést zcela normální život téměř bez autistických příznaků! O nově zavedeném testování dětí na autismus si Petra Lazáková v Atriu povídala s Romanou Straussovou z Centra terapie autismu.

O co jde?

Je to jednoduché. Od ledna 2017 mají dětští lékaři novou povinnost. Musejí kontrolovat své pacienty, zda neprojevují příznaky poruchy autistického spektra. Prověřují zpravidla děti od 18 měsíců. Test ale mohou v následujících měsících opět zopakovat, takže se prověřování může týkat i starších dětí.

Jak autistický screening ve skutečnosti vypadá?

Jde vlastně o test, ve kterém je 20 otázek. Na ty můžete odpovídat ANO / NE. Test můžete vyplnit sami v čekárně, nebo v ordinaci se sestřičkou či pediatrem. Lékař poté odpovědi vyhodnotí, ale dítě dále nediagnostikuje. V případě, že jsou výsledky testu diskutabilní, doporučí vám, kam jít s dítětem dále. Test si můžete sami stáhnout z webu www.autismus-screening.eu! To je portál, který je určen především pro odbornou veřejnost, ale testy k autistickému screeningu (M-CHAT-R) tam jsou ke stažení pro každého. Pokud tedy chcete „být napřed“ nebo máte pochybnosti o zdraví svého potomka, podívejte se na tento web.

Naprosto stěžejní otázky z celkových dvaceti jsou především tři. Pokud na otázky číslo 2, 5, 12 odpovíte ANO, je vhodné jít se poradit s lékařem.

  • 2. Měli jste někdy obavy, že Vaše dítě neslyší? ANO / NE
  • 5. Dělá Vaše dítě neobvyklé pohyby prsty blízko svých očí? (Pohybuje prsty nahoru a dolů blízko svých očí?) ANO / NE
  • 12. Je Vaše dítě přecitlivělé na běžné zvuky? (např. křičí nebo pláče kvůli nějakému hluku v domácnosti, jako je zvuk vysavače nebo hlučná hudba?) ANO / NE

Proč dělat kontroly tak brzy?

Podle Romany Straussové je včasná diagnostika dítěte naprosto zásadní pro jeho další život. Jde o to, že jakmile dítě jeví příznaky nějaké poruchy autistického spektra, může se s ním ihned začít pracovat. Jinými slovy – rodiče mohou změnit přístup ke svému dítěti tak, aby „svůj autismus“ lépe zvládalo a v dospělosti bylo schopno samostatně fungovat. Jde tedy především o nastolení vhodné komunikace – o zrcadlení, které takovému dítku pomůže lépe pochopit svoje pocity a dělá ho sebevědomějším a méně ustaraným.

Více se dozvíte, když si poslechnete pořad Atrium. Hostem moderátorky Petry Lazákové byla Romana Straussová z Centra terapie autismu.

autor: pma
Spustit audio