Desky, pásky, vzpomínky. Jaké písničky provázejí životem muzikanta Miloše Dvořáčka?

Muzikant, kytarista, písničkář, ale i učitel a rybář Miloš Dvořáček, byl členem legendární skupiny Kantoři, spolupracoval se Spirituál kvintetem, Pavlem Dobešem, Věrou Martinovou i Wabi Daňkem.

Čtěte také

„Narodil jsem se v Jaroměři 3. března 1951. Je tomu již 70 let, přátelé, říká Miloš Dvořáček. A doplňuje. „Potom, co mi odešel Wabi, tak jsem si začal chvilku užívat toho, že už není 10 až 15 koncertů měsíčně, člověk má taky chvilku čas sám na sebe. Mám čas na synka, kterému mu teď bude 15 měsíců, a na Evičku.

„I během roku byl čas skočit na rybky a nějakou tu notu zapsat. Mám fůru skladeb, které ještě skládám pro klasickou kytaru, písničky dělám, takže je na to čas. A koncertování, ve škole mám tři orchestry. Přípravný, malý a velký. Mám tam 15 lidí v orchestru a je to úžasné. Takže se teď soustředím na tohle, usmívá se Miloš Dvořáček.

Miloš Dvořáček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové při natáčení pořadu Desky, pásky, vzpomínky

„My jsme měli doma rozhlas po drátě. A tam vždy šly zprávy hradeckého studia a hrály kapely. Já jsem tak poslouchal zbožně kombo Jirky Dvořáka a po vojně jsem pak do toho komba nastoupil. A představte si, to bylo v roce 1970 či 71, kdy jsem se dostal s jednou z hvězd komba Jirky Dvořáka, s panem Dvořákem, do hradeckého studia. A dělal jsem první nahrávky.

Čtěte také

„Pak jsem přešel k panu Hasalovi s mojí první ženou. A s panem Hasalem jsme dělali opět nahrávky. Potom jsme šli ke Kantorům a s nimi to byly také od roku 1974 či 75 první nahrávky. Spolupracovali jsme s panem Radkem Navarou, tatínkem Zuzanky, první aranže, první moje skladba byla Ráno se chystá do města jít. To jsme točili tady. Byla to naše úplně první vlastní písnička kromě lidových úprav, říká Miloš Dvořáček.

„Je dobré vědět, co se děje doma. Hradecké rádio, to je doma, a co je doma, to se počítá. Bylo by fajn, kdybychom měli čas si pustit, co se děje doma, abychom nekoukali jen do ciziny. Poslouchejte, možná mě tak i uslyšíte, přátelé, dodává s úsměvem písničkář Miloš Dvořáček.

autoři: Tomáš Katschner , baj
Spustit audio

Související