Písničkář Michal Horák: Čeština je super a já mám rád balancování na hraně trapnosti

18. prosinec 2019

Dnes zavítal do rozhlasového studia úspěšný, mladý a talentovaný muzikant se svérázným humorem, který pochází z východních Čech. Pamatujeme si ho jako vtipného kloučka s kytarou v soutěži Česko zpívá. Od té doby už pomalu dobývá náš český hudební svět. A navíc teď vydal i své první album. Je to Michal Horák.

Vzpomínáš na svoje začátky tenkrát v soutěži Česko zpívá? Kolik ti bylo let?
To byly časy. Myslím, že mi bylo 14 let. Kategorii do 14 let se mi tenkrát podařilo vyhrát. A pak už jsem tam jezdil jako host. A dokonce jednou trochu jako porotce. Je to super soutěž, všem ji doporučuji.

Takže já tě znám od tvých 14 let, protože já tenkrát onu soutěž moderoval a moderuji vlastně stále. A kolik let ti je Michale teď?
Je mi 21. Je to už sedm roků.

Písničkář Michal Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Michale, ty jsi velký bavič, takový trošku rošťák. To máš v sobě od narození?
Rošťák, to jsi řekl hezky. Myslím, že mi to nedělá problém. Od malička jsem na sebe strhával pozornost. Člověk nějaký smysl pro to musí mít asi ve vínku od malička. Jinak by se nedokopal ze sebe dělat pořád blázna, což mě na jednu stranu baví a na druhou stranu je mi to velice proti srsti, což asi o něčem svědčí. Ale jde to přirozeně a jestli je to zábavné i pro ostatní, tak je to asi dobře.

Byl jsem dítě, co prostě třískalo do klavíru a v momentě, kdy byla naděje, že by to mohlo znít hezky, tak mě to inspirovalo.
Michal Horák, talentovaný písničkář

Ty jsi byl prý už ve škole rošťák. Napsal jsi jednu z prvních písniček na učitele, ale nejdřív jsi se zeptal, jestli můžeš, aby z toho nebyl průšvih.
Je to tak. Já jsem vlastně napsal první písničku a byl to můj úplně první výstup v životě na vánoční besídce, když mi bylo 13 let. Na škole jsem napsal písničku o našem kanadském učiteli angličtiny Jamesovi, protože jsme ho všichni hrozně milovali. A on si také ze sebe uměl dělat srandu. Tak jsem cítil potenciál, že bych se tam mohl trefit do školního vkusu. Byl to křest ohněm, protože jsem vylezl před celou školu, na kterou jsem měl ještě pět let chodit, protože to bylo osmileté gymnázium. Tedy kdybych to nějak extra pokazil, tak bych to měl na chodbě o přestávkách spočítané. Ale nakonec to dopadlo, myslím si, docela dobře. Ba naopak mě to nakoplo k další tvorbě.

Písničkář Michal Horák miluje češtinu

Kdo tě přivedl k muzice? Protože tví rodiče jsou učitelé. Stejně jako moji jsou oba dva učitelé. I když tvůj táta teď dělá starostu ve Vysoké nad Labem?
Přesně tak, ve Vysoké nad Labem. Ani moje mamina už nedělá učitelku. Oba to dělali, měli to moc rádi, ale nakonec je prostě cesty zavedly jinam. Ono se také asi dělat celý život to samé nemusí být kolikrát zábava. Ale z učitelské rodiny jsem a k hudbě jsem byl veden odmalička. Já jsem byl takové to dítě, co prostě tříská do klavíru a v momentě, kdy jsem měl naději, že by to mohlo znít i hezky, tak mě to asi inspirovalo. A měl jsem vždy ohromné štěstí na hudební učitele. To si myslím, že také hrálo velkou roli, že jsem u muziky zůstal.

Tvé písničky jsou hravé i co se týče textu. Rád si hraješ s českým jazykem.
Čeština je nádherná. Myslím si, že je to jeden z nejtvárnějších jazyků vůbec. Tedy moc jich neznám, ale čeština je super. Vyrostl jsme na takových jménech jako je Karel Kryl a Karel Plíhal. To je absolutní textařská špička. Jarek Nohavica je také skvělý textař. A s tátou vždy vymýšlíme různé ptákoviny. Když se občas večer sejdeme, tak si dáme třeba nějaké úplně nezveršovatelné slovo a snažíme se trumfovat v nejlepším rýmu.

Písničkář Michal Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tobě vyšlo první album, které se jmenuje Michalovo CD.
Ten název je takový divný, já vím, ale aby motivoval. Když jsem využil svoji základnu fanoušků na sociální síti, tak jsem tam ze srandy dal ilustrační fotografii, kde jsem prostě vzal nějaké CD a napsal na to nechutně lihovým fixem Michalovo CD a zatvářil se blbě, jestli někdo má jiný nápad. Ovšem paradoxně mi lidé to Michalovo CD schválili. Tak jsem si říkal, vždyť to je vlastně pravda. Takže Michalovo CD.

Mně to přijde docela vtipné.
Já mám rád balancování na hraně trapnosti.

Písničkář Michal Horák miluje češtinu

Teď mě zajímá, proč vyšlo CD až po tak dlouhé době? Je ti 21 let, ale zpíváš už od malička, tak není to zbytečné plýtvání časem?
Já si to vůbec nemyslím. Protože ačkoliv to CD bylo nasnadě už dlouho, měl jsem dostatek písniček, za kterými jsem si opravdu stál a vím, že album dávalo dohromady nějaký smysl, tak to doopravdy přišlo až před rokem a půl, když jsme to začali plánovat. A zároveň se to potkalo s tím, že Supraphon o mě projevil zájem sám, což je úžasné. Tedy vše tak nějak uzrálo a přišlo v pravý čas. Neměnil bych to.

Jak se odbyl křest desky? Byl v Praze a také tady v Hradci?
Ano, byl i v Hradci. Měl jsem vlastně celkově tři křty. Jeden v Malostranské besedě v Praze, ta se brzy vyprodala. A tak mne vydavatel přemluvil, ať přidám ještě jeden křest, což mi nejdřív přišlo jako absolutně bizarní, ale nakonec tedy jsme přidali a on se vyprodal i ten druhý koncert, což je úplně úžasné. A tady v Hradci je moje srdcovka AC klub, ten se nám podařilo také vyprodat hodně dlouho dopředu, což bylo skvělé. Obě ta města byla absolutně parádní, takže děkuji.

Ještě je přede mnou dlouhá cesta. To si zase nemaluji, ale něco se tak hezky láme a dělá mi to radost.
Michal Horák, talentovaný písničkář

Takže je o tebe zájem. Co na to říkáš?
Ještě je přede mnou dlouhá cesta. To si zase nemaluji, ale něco se tak hezky láme a dělá mi to radost.

Písničkář Michal Horák zvítězil v soutěži Czechtalent 2013, kořením jeho tvorby je chytrý humor a podmanivá prezentace.

Bude turné?
Bude moje první šňůra. A jsem na to zvědavý. Pojedeme v březnu, dubnu a květnu. Je to celkově myslím asi 13 koncertů, takže to bude takové kratší turné, ale zase všude možně. Tak věřím, že to bude hezké. Přijďte na koncert. Hradec Králové samozřejmě nevynecháme, budeme tady hrát 7. května v mém milovaném AC klubu. (smích)

Jakub Schmidt a písničkář Michal Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl dnes písničkář a muzikant Michal Horák. Moc děkuji za návštěvu.
Moc děkuji za pozvání. Mějte se krásně, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související