Desítka dobrovolníků desinfikuje v centru Ústí nad Labem riziková místa

23. listopad 2020 09:20

Skupina dobrovolníků v Ústí nad Labem dezinfikuje riziková místa ve městě – například tlačítka u bankomatů nebo u semaforů. Desinfekci, rukavice i roušky dostali od města a kraje. Zázemí našli v Severočeské vědecké knihovně.

„Dobrovolníci přijdou, zacinkají, a my si myslíme, že jdou pro kafe. Když to tak není, přineseme prezenční listinu, proškolíme je a podepíšou se nám a my jim vydáme desinfekce, rukavice, případně i roušky. A oni pak vyrážejí do terénu,“ popisuje praxi Michelle Dankovčíková z kavárny Knihomolka, která v knihovně sídlí.

Dobrovolníky koordinuje Ondřej Thor – loni založil partu čističů, kteří ve městě uklízejí poházené odpadky. K desinfikování ho inspiroval pražský student Jan Faltus. V Ústí se desinfikátoři soustředí hlavně na centrum.

„V tuhle chvíli chodíme jen po městě, v dochozí vzdálenosti od kavárny Knihomolka. Do budoucna, pokud bude víc lidí, tak plánujeme to rozšířit i o další lokality. Všechno to ale záleží na dobrovolnících. Zatím jich máme zhruba deset. Desinfekci a ochranné prostředky dostáváme jako sponzorský dar od města, kraje a dalších partnerů,“ shrnuje Thor.

Věří, že i tímto se může zmenšit riziko přenosu koronaviru. Doufá také, že úklidem i desinfikováním si dobrovolníci upevní vztah k městu

Spustit audio

Související