Deprese už trápí i školáky, potvrdila studie

19. říjen 2015

Každé desáté dítě mladší třinácti let má podle studie Dětské psychiatrické kliniky Univerzity Karlovy depresi. Některé dokonce musí brát antidepresiva. Podobný problém nedávno řešila paní Sylva z Liberce se svou dcerou Nikolou.

„Chvíli byla veselá, pak zase upadala do stavu netečnosti. Nechtěla se mnou komunikovat, když jsem se jí ptala, nechtěla se se mnou bavit. K tomu přišla spousta stresu ve škole," říká paní Sylva.

Ve škole to šlo s Nikolou od desíti k pěti, špatně spala, často plakala, maminka se o ni začala bát. Objednala dceru proto na dětskou psychiatrii a docela se divila, že devče muselo začít užívat antidepresiva. Ještě dítě!

Jitka Havlová z liberecké dětské psychiatrie považuje tyto léky i pro děti za velmi účinné, nejsou podle ní návykové. „ Jsou samozřejmě nutné pravidelné kontroly a psychoterapie. Ale pokud je situace závažná, dítě třeba přestává zvládat školu, má případně i sebevražedné sklony, tak se musí hospitalizovat. Je totiž třeba ho neustále kontrolovat a rodiče musí chodit do práce."

Nikolce antidepresiva pomohla. Stejně jako to, že jí rodiče snížili počet zájmových kroužků, které ji sice bavily, ale hodně ji zatěžovaly. Podle psychologů totiž musí mít děti také dostatek času na to, aby mohly jen obyčejně dovádět.

Spustit audio