Den modelářů přilákal do Suché u Teplic k letadélkům stovky lidí

21. červen 2015

Stovky lidí včera zamířily na letiště v Suché u Teplic na mezinárodní letecký den. Modeláři z Česka i ze Slovenska sem přivezli kolem čtyřicítky modelů historických i současných letadel. Nechyběly ani dvouplošníky nebo i model stíhačky JAS 39 Grippen. Návštěvníci viděli také ukázku letecké bitvy

S maketou francouzského vrtulníku přijel na letiště u Teplic Vladimír Gibiš od Kladna. Ve skutečnosti se tento stroj používá ve švýcarských alpách, protože dokáže létat ve velkých nadmořských výškách. Prozradil, že sice začínal s letadly, jakých bylo na letišti vidět nejvíce, ale jeho láskou byl právě vrtulník. „Zpočátku mi to s vrtulníky nešlo, tak jsme měl letadla, ale vrátil jsme se k vrtulníku a letos je to moje druhá sezona s nimi,“ řekl.

Návštěvníkům nezkazilo pěkný zážitek ani mizerné počasí. „Objevil jsem to zcela náhodou na internetu. A jsem rád, že jsem sem zajel. Je to neuvěřitelná zručnost lidí, kteří tohle dokážou vyrobit,“ ocenil práci modeláři jeden z návštěvníků - pan Jaroslav z Teplic. Přijel i s dětmi.

A zážitků byla skutečně spousta. Součástí modelářského leteckého dne byla v Suché i bitva letadel – taková, jaká se odehrála ve Francii na konci 1. světové války nedaleko Paříže.

autor: hau
Spustit audio