Děčínský zámek chce získat vzácnou tapiserii. Peníze shání i prodejem pečiva

17. prosinec 2017

Barokní nástěnná ozdoba je nyní ve sbírkách jednoho pražského muzea. Děčínský zámek usiluje o její dlouhodobou zápůjčku. Předtím ale musí nechat tapiserii zrestaurovat. Proto teď shání peníze.

Vedení zámku plánuje část prostředků získat i pomocí veřejné sbírky. Na tu má jít i výtěžek z prodeje domácího pečiva na dnešních adventních trzích. Pečivo darovali lidé, které k tomu vedení zámku vyzvalo na sociálních sítích.

„Je to vyobrazení interiéru rohového sálu děčínského zámku. Je tam velice nápadná tapiserie, o které víme, že pochází ze 17. století. Je na ní vyobrazený thunovský erb,“ popsala ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková akvarel z roku 1920, podle kterého zaměstnanci zámku zjistili, že tapiserie kdysi zdobila rohovou zámeckou komnatu. Akvarel je ve vlastnictví potomků rodu Thunů, posledních vlastníků děčínského panství.

Vzácnou nástěnnou ozdobu objevili pracovníci děčínského zámku ve sbírce Umělecko-průmyslového muzea v Praze. To ji do Děčína dlouhodobě zapůjčí pod jednou podmínkou. Zámek musí tapiserii nechat zrestaurovat. Na to je potřeba asi půl milionu korun. Peníze se zámek pokusí získat z dotací.

„Ale protože to nikdy není tak, že by se z projektu dalo financovat stoprocentně, tak jsme se rozhodli využít i veřejnou sbírku,“ říká Iveta Krupičková.

Peníze chce zámek získat i z prodeje sladkého pečiva, které tam lidé po výzvě na sociálních sítích donesli. V improvizované zámecké kavárně si ho můžou návštěvníci koupit právě dnes. Veškerý výtěžek z prodeje domácích buchet a koláčů půjde na veřejnou sbírku na restauraci tapiserie.

Dobročinná kavárna bude během zámeckých adventních trhů otevřena od deseti do osmnácti hodin.

autor: dap
Spustit audio