Děčínská knihovna má unikátní zabezpečení před povodněmi. Dnes večer je čeká ostrá zkouška

3. červen 2013

Stavěli ji tak, aby odolala i velkým povodním. Jen nikdo netušil, že přijdou tak brzo. Řeč je o nové knihovně, která stojí u Labe v Děčíně. Její zaměstnanci už uklidili do bezpečí, co šlo a teď s obavami sledují vodní hladinu.

Děčínská knihovna stojí jen pár metrů od řeky. Její projektanti už proto dopředu počítali s tím, že může být kdykoli pod vodou. Suterén budovy vypadá jako trezor - místnosti jsou bez oken, celý prostor mohou kdykoli uzavřít natlakovaná vrata.

„V místech, která mohou být zatopená, jsou pouze místnosti technické místnosti, veřejné záchody, a podobně,“ vysvětlovala před několika měsíci Markéta Lakomá v Děčínského magistrátu. V té době ještě nikdo netušil, že to nebude dlouho trvat a stavbu bude čekat opravdový křest vodou.

„Je to pro nás velká tragédie, protože sotva co jsme na podzim otevřeli, hrozí taková pohroma..“ říká ředitel knihovny Ladislav Zoubek. Knihovna je navržená tak, že knihy by měly být v bezpečí i při stoleté povodni. Voda ale pravděpodobně zasáhne přízemí a suterén, kde je informační středisko a vzduchotechnika.

„Naštěstí to nejsou ty knihovnický provozy... Asi patnáct lidí, nejen z knihovny, ale i z magistrátu, nám sem přišlo pomoct, abychom to nějak dostali do bezpečí. Už jsme zavřeli protipovodňová vrata, která se nafouknou a až bude opravdu kriticky hrozit přeliv té špinavé vody z Labe, tak to napustíme čistou vodou, a tím se aspoň zamezí těm největším škodám.“ vysvětluje Ladislav Zoubek.

V neděli se ještě spolu s knihovnicemi snažil odmontovat a odnést do vyšších pater všechno, co šlo. Dnes už jen sledují hladinu řeky. Ta by měla vystoupit až k jedenácti metrům.

autor: tsch
Spustit audio