Další rozvolňování protikoronavirových opatření je tady. Mění se pravidla pro žáky, kina i bazény

8. červen 2020 12:01

Část žáků druhého stupně základních škol se vrací do lavic na omezenou výuku – především na konzultace nebo jen několik vyučovacích hodin. Až do konce školního roku zůstává v českých školách primární výuka na dálku. Podle Asociace ředitelů základních škol většina škol konzultace žákům umožní.

Jak bude to vyučování na druhém stupni vypadat, si může každý ředitel určit sám podle toho, kolik učitelů není v rizikové skupině a může přijít do školy. Pokud mají dostatek pedagogů, můžou zavést i každodenní výuku na několik hodin.

Ředitelé ve svých školách musí zajistit podobná hygienická pravidla jako u prvního stupně základních škol – důležitá je dezinfekce prostor školy nebo zajištění rozestupů mezi lavicemi.

Děti si musí při příchodu vydezinfikovat ruce a mít nasazenou roušku, sundat si ji můžou až v lavici. Maximálně může být přitom ve třídě 15 žáků.

Nově také platí, že na veřejné akce může přijít až 500 lidí. Doteď se mohli pořádat jen akce do 300 osob.

V divadlech, kinech nebo v koncertních sálech už také nebudou muset lidé sedět s nařízenými rozestupy. V hledištích navíc nebude povinné nechávat celé neobsazené řady. Kromě toho se zruší taky omezení pro zahrádky u restaurací, které budou moci mít otevřeno i v noci, tedy pokud se na ně nevztahuje vyhláška o dodržování nočního klidu.

Od 8. června také platí, že se na bazénech obejdeme bez roušek. Ty už nemusí nosit ani moderátoři a redaktoři televizního a rozhlasového vysílání. Stále ale platí, že musí dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Spustit audio

Související