Města v Ústekém kraji očekávají kvůli koronaviru hluboké poklesy příjmů a hledají cesty, jak ušetřit

21. květen 2020 12:42

Města a obce v Ústeckém kraji se snaží odkládat anebo zcela rušit investice, které nepatří mezi ty nejdůležitější. Důvodem je koronavirová pandemie a s ní spojený očekávaný propad příjmů do obecních pokladen. Někde už vědí, jaké práce odloží na příští rok, jinde budou teprve úspory hledat.

Most

Most hledá úspory ve výši cca 80 až 90 milionů korun. Nebude proto například děla výměnu povrchu víceúčelového areálu v 7. ZŠ v ulici Jakuba Arbesa, opravu školních hřišť v 11. ZŠ v ulici Obránců míru nebo opravu odpadů v mateřince A. Sochora.

Nedostane se ani na výměnu původních výplní oken v tělocvičnách Střediska volného času, stavební opravy malého atria v městské knihovně nebo výměnu kanalizace v domově pro seniory v ulici A. Dvořáka.

Stopku dostala také výměna vzduchotechniky v areálu Aquadromu i veřejné osvětlení u jezera Most.

Litoměřice

Litoměřičtí radní jednají o ukončení stavby zhruba 50 bytů, které měly vzniknout přestavbou bývalého vojenského objektu v Jiříkových kasárnách.

Prvním důvodem pro ukončení stavby je koronavirová krize, jejímž důsledkem bude mnohamilionový propad příjmů v rozpočtu města, druhým pak je výrazně narušená statika armádou řadu let neudržovaného objektu.

Teplice

Teplice plánují škrty v rozsahu 100 milionů korun. Nezačne například stavba nové školky na Nové Vsi.

Lázeňské město ale nesáhne do investic plánovaných společně s provozovateli různých sítí, změny se nedotknou ani trolejbusové dopravy, do které míří letos nejvíce peněz. Jde o rozšíření tratí v Trnovanech.

Chomutov

Chomutov škrtne z původně plánovaných 250 milionů na investice více než polovinu. O tom, které investice město odloží, budou v Chomutově ještě jednat.

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem pozastavilo investice kvůli dopadům epidemie koronaviru už v polovině dubna. Šlo i investice, které buď nejsou s dotací, nebo ještě nezačaly či nejsou havarijní.

Později ale začalo vedení města schvalovat výjimky. Uskuteční se tak letos například oprava bývalé budovy univerzity, úpravy areálu letního kina, záměry zoologické zahrady nebo práce na multifunkčním sportovním centru.

Děčín

V Děčíně chtějí do města přilákat co nejvíce turistů, a tím pomoci tamní ekonomice. Rozhodli se proto zaplatit za lepší propagaci města.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související