Čtyři odvětví své práce představí muzejníci v Ústí nad Labem

4. duben 2012

Čtyři odvětví své práce představí od čtvrtka 5. dubna muzejníci v Ústí nad Labem. Na výstavě "4D" můžete vidět další část archeologických nálezů z centra Ústí nad Labem - roury skoro ucpané karlovarským vřídlovcem, roztrženou bombu nebo živé larvy, ze kterých budou motýli.

Dimenze první jsou archeologické nálezy. Hned po vstupu do této části výstavy upoutá na zdi pověšený lakový obtisk řezem příkopu neolitického rondelu pod palácem Zdar na Mírovém náměstí. Z průzkumů v centru města mají archeologové tisíce nálezů. Některé už představili a další část ukazují právě teď.

Jde o běžné předměty - hliněné hrnce, ztracené klíče, části dýmek. Tuto část výstavy připravila Eliška Wiesnerová, která také vysvětlila, kde se mezi běžnými předměty vzal kus lebky. „To je právě to zajímavé... Tento kus lebky, stejně jako poháry, hrnce, apod. pochází ze studny...“ vysvětluje Wiesnerová a dodává: „Při antropologickém rozboru se ukázalo, že byla nejprve uložena jinde a teprve potom se dostala do studny...“

Dimenze druhá - živá příroda. Tentokrát motýli a brouci. Jiří Spružina připravil ukázku lapače nočních motýlů nebo živé larvy, ze kterých se časem vylíhnou motýli. Na zdech jsou pak části sbírek motýlů. A jeden z nich je opravdu zajímavý - jde o lišaje s nejdelším sosákem na světě. Má 22-25 centimetrů a je to lišaj, který žije na Madagaskaru.

Dimenze třetí - geologie - ukazuje světový unikát: karlovarský vřídlovec. Představila ho Zuzana Vařilová: „Vřídlovec je typickou horninou, která vzniká postupným usazováním... Je uváděn nárůst až o půl milimetru za den.“

Dimenze čtvrtá - vojenství. Tato část výstavy ukazuje stopy různých válek na Ústecku. K vidění je dioráma bitvy u Chlumce nebo různé uniformy. Hned u vchodu je vitrína s uniforma. Na zemi je i roztržená bomba. „Ukázka začíná železnými oštěpy ze středověku, šipkami do kuší a kamennými koulemi a končí tím, co lidé po sobě také házeli – konkrétně se jedná o spojeneckou bombu z bombardování Ústí nad Labem na konci druhé světové války.“ vysvětlil Jiří Bureš.

Výstava "4D" začíná v ústeckém muzeu ve čtvrtek 5. dubna v 16.30 hodin a končí až 2. září.

autor: hau
Spustit audio