Čtvrtina českých řidičů špatně vidí. Ukázala to policejní kontrola

3. říjen 2013

Víte, že čtvrtina českých řidičů má problémy se zrakem a někteří by se rozhodně neměli za volantem objevit? To je jeden z výsledků kontroly, kterou před několika týdny uskutečnila na českých silnicích policie.

Silniční hlídka v rámci kontroly zastavovala řidiče s prosbou, aby si nechali změřit oči. A výsledek? Každý stý řidič, kterého na silnici potkáte, vás skoro nevidí. Čtvrtina řidičů má menší či větší problémy se z zrakem – především v mlze a za šera.

Měření probíhalo jako součást policejních kontrol a provádělo ho Sdružení optiků a optometristů, ve spolupráci s BESIP a Policií České republiky.

Dobrovolné vyšetření zraku podstoupilo přes 600 lidí s věkovým průměrem 45 let. U třetiny bylo zjištěno skryté šilhání a více než čtvrtina z řidičů měla problémy s prostorovým viděním, což může být při odhadu vzdálenosti mezi vozidly nebo při parkování velký problém.

Nejnebezpečnější je fakt, že řidiči, kteří při testování dopadli nejhůře, si ani neuvědomují, že špatně vidí. Nepřekvapí tak skutečnost, že nikdo z nich neměl při řízení brýle ani kontaktní čočky.

6 procent z testovaných řidičů mělo tak špatný zrak, že jim bylo doporučeno ihned podstoupit odborné vyšetření. Potvrdilo se přitom to, že nejhůře vidí ti nejstarší řidiči.

Výsledek kontroly ukázal, že se jen někdy kontrolují povinné brýle, které mají řidiči zapsané v řidičském průkazu. Pětina z řidičů přiznala, že si je občas zapomene – pokuty se za tento prohřešek nedávají a neexistuje ani statistika nehod, způsobených špatným zrakem.

autor: Milan Král
Spustit audio