Čtenáři v Litvínově mohou začít využívat knihobox u městské knihovny. K dispozici je nonstop

16. leden 2024 12:50

Po knihovně Ústeckého kraje v Ústí nad Labem a městské knihovně v Mostě má svůj knihobox od 16. ledna i městská knihovna v Litvínově na Mostecku. Lidé si jeho prostřednictvím mohou vyzvednout nebo vrátit knihy mimo provozní dobu knihovny.

Zařízení funguje jako výdejní automat zásilkových služeb nebo internetových obchodů. Najednou obslouží až 30 čtenářů. 

„Je to komplexní zařízení, ve kterém si čtenáři mohou půjčit knihy, nebo je do něj mohou i vracet,“ vysvětluje ředitelka knihovny Marcela Güttnerová.

A jak to vlastně celé funguje? „Čtenář si zarezervuje požadované tituly – buď přes online katalog či čtenářské konto, nebo řekne knihovníkovi, aby mu vytvořil rezervaci do knihoboxu. My všechno připravíme a čtenář pak obdrží e-mail a SMS zprávu, kde má veškeré údaje k vyzvednutí svých rezervovaných jednotek,“ vysvětluje knihovnice Michaela Hrabinská.

Knihobox, komplexní a oblíbená služba pro čtenáře

Stačí pak jen přijít s připraveným PIN kódem v mobilu ke knihoboxu, tam klepnout na příkaz Vyzvednout zásilku, zadat PIN a je to – dvířka s rezervovanými knihami se čtenáři otevřou. „V tu chvíli, kdy si čtenář zásilku vyzvedne, se mu automaticky knihy z ní načítají na čtenářské konto,“ dodává Hrabinská.

Takto vypůjčené knihy pak jdou vrátit přímo v knihovně, nebo opět v knihoboxu, a to kdykoliv.

Litvínovský knihobox vyšel na více než 620 000 korun. Podobný využívá už od roku 2022 i Knihovna Ústeckého kraje, před dvěma lety ale vyšel o zhruba 150 000 korun levněji.

Městská knihovna v Mostě si knihobox vyrobila před dvěma lety svépomocí za necelých 100 000 korun. Systém ale není napojen na elektronický výpůjční systém. Čtenáři v obou městech ho podle vedení knihoven využívají.

Na litvínovský knihoox přispěli sponzoři a ministerstvo kultury. Na jeho provoz dohlíží kamera.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související