Litvínov má za sebou první rok, kdy se o svoz a likvidaci odpadu staralo samotné město

27. prosinec 2023 14:58

Radnice v Litvínově má za sebou první rok, ve kterém sama zajišťovala svoz a likvidaci komunálního odpadu. Do konce roku 2022 to dělala soukromá společnost. Vedení města si své odpadové hospodářství chválí. Svoz odpadu podle některých obyvatel funguje stejně jako loni, podle dalších se zlepšil. Spokojená je i litvínovská opozice.    

Nejtěžší byly začátky v lednu, říká jednatel litvínovských Technických služeb Petr Řeháček: „Jeden z nejtěžších úkolů, který nás vůbec čekal, byla výměna nádob. Těch na území města bylo přibližně 4 tisíce a my jsme měli v podstatě pár měsíců na to, abychom ty nádoby vyměnili, umístili nové, načipovali a rozjeli ten svoz.“

Kromě nákupu nádob a svozových vozů bylo nutné také sehnat zaměstnance, kteří by se o svoz odpadu starali. Ti mnohdy od soukromé společnosti, pro kterou pracovali do té doby, nechtěli odejít. Nakonec je ale nabídka města přesvědčila.

Podle starostky Litvínova Kamily Bláhové (ANO) je svoz odpadu v režii města nákladnější. Důležité ale podle ní je, že radnice má poprvé přesný přehled o tom, kolik odpadu lidé v Litvínově vyprodukují.

„My teď máme absolutní kontrolu nad typem, počtem, množství toho komunálního i jiných typech odpadu, tak si myslím, že i přesto, že ta služba je o trošku dražší, tak to byl krok správným směrem,“ vysvětluje Kamila Bláhová.

Vyšší náklady nevadí zástupcům litvínovské opozice. Svoz odpadu funguje lépe než před rokem, říká opoziční zastupitel Petr Globočník (Zelení), kandidující za hnutí My Litvínov: „Došlo ke značnému zlepšení oproti těm předchozím rokům. Myslím, že přesto, že to byl poměrně náročný úkol, zahájit tuhle transformaci, tak pan Řeháček si s tím poradil velmi dobře.“

V příštím roce chtějí litvínovské Technické služby rozšířit svou působnosti i do okolních obcí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio