Čtenáři mohou i dál využívat výdejní okénka ústecké Severočeské vědecké knihovny

9. březen 2021 08:00

Výdejní okénka Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem zůstávají i přes zpřísnění protiepidemických opatření otevřená. Čtenáři si tak mohou dál vyzvedávat své objednávky v obou hlavních budovách knihovny i na všech jejích pobočkách. Knihy pak mohou kdykoliv vrátit přes speciální automat.

„V případě, že chtějí lidé využít služby výdejních okének, je nutné si požadované dokumenty – jako například knihy, časopisy, mapy nebo filmy, předem objednat, a to buď prostřednictvím čtenářského konta, nebo e-mailu. V případě, že je čtenář starší a neví si s těmito způsoby objednání rady, může nám samozřejmě zavolat na telefon, říká mluvčí knihovny Jan Černecký.

Výdejní okénko ústecké knihovny

Lidem, kteří se pro knihy do výdejního okénka nedostanou, se knihovna snaží pomoct individuálně.

V případě, že jsou ti čtenáři imobilní a nemohou se pro knihy dostat, snažíme se jim to, ve spolupráci s dobrovolníky, nějakým způsobem doručit. Není to ale standardní služba, a to i proto, že dobrovolníci jsou teď vytíženi jinými činnostmi,“ dodává Černecký.

O knihy k zapůjčení je mezi lidmi stále velký zájem

Zaměstnanci v Lidové půjčovně připraví každý den průměrně okolo 120 objednávek. Mají radost i z toho, že se lidé naučili využívat čtenářské konto.

„Zájem je velký. Všichni čtenáři by samozřejmě chtěli normální provoz, ale pozitivní na tom je, že se dost čtenářů naučilo ovládat své čtenářské konto, objednávat si knížky přes internet a zjistili také, že máme automat pro vracení knížek,“ popisuje knihovník Adam Kopřiva.

Návratový automat je ve vědecké části knihovny v ulici Velká Hradební.

„Je přístupný 24 hodin denně, takže lidé mohou knihy vracet kdykoliv. Knihy odepíše automat a čtenáři vyjede potvrzení, že knihy vrátil,“ dodává Kopřiva.

Výdejní okénka severočeské vědecké knihovny jsou v obou hlavních budovách otevřená každý všední den, na pobočkách pak ve vybrané dny.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související