Cizrnová polévka
Cizrna do jídelníčku patří už víc než 7 000 let, hned za hrachem a fazolemi.
Suroviny:
1 konzerva cizrny – obsah 400 ml nebo uvařená cizrna
1 hrst sušených hub
2 lžíce másla
1 cibule
1 mrkev
1 slepičí bujón
pepř
majoránka
Postup:
- Na másle zpěníme nakrájenou cibuli.
- Pak na tom krátce osmahneme nakrájenou mrkev a zalijeme houbami předem namočenými v půl litru vody. Vody ještě trochu přidáme.
- Přidáme bujónovou kostku, pepř, majoránku a uvaříme.
- Nakonec vmícháme scezenou a propláchnutou cizrnu z konzervy nebo hrnek uvařené cizrny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.