Cizrnová polévka

Cizrna do jídelníčku patří už víc než 7 000 let, hned za hrachem a fazolemi.

Suroviny:

1 konzerva cizrny – obsah 400 ml nebo uvařená cizrna

1 hrst sušených hub

2 lžíce másla

1 cibule

1 mrkev

1 slepičí bujón

pepř

majoránka

Postup:

  1. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli.
  2. Pak na tom krátce osmahneme nakrájenou mrkev a zalijeme houbami předem namočenými v půl litru vody. Vody ještě trochu přidáme.
  3. Přidáme bujónovou kostku, pepř, majoránku a uvaříme.
  4. Nakonec vmícháme scezenou a propláchnutou cizrnu z konzervy nebo hrnek uvařené cizrny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.