Císařský trhanec – kaiserschmorn. Oblíbená lahůdka Franze Josefa

Kromě tafelspitzu, byl trhanec oblíbeným jídlem císaře pána. Možná máte v mrazáku borůvky. Rozvařené s trochou cukru a zalité smetanou, to je koruna císařského trhance v našich podmínkách.

Ingredience
  • Na těsto: 250 ml plnotučného mléka nebo smetany
  • 100 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 2-3 vejce
  • špetka soli, 1 lžíce cukru
  • 50 g rozinek
  • máslo na pečení
  • Na polití: rozvařené ovoce, ovocná šťáva

Do hrnku nebo mísy nalijeme mléko nebo smetanu a rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky.

Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků, které jsme před šleháním lehce osolili.

Na pánvi rozehřejeme máslo a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety do světle hnědého zabarvení.

Upečené vidličkami ještě na pánvi roztrháme na kousky, pocukrujeme, přidáme kousek másla a lehce opečeme. Cukr krásně zkaramelizuje a dodá pokrmu výbornou chuť.

Opečený trhanec klademe na talíře a polijeme rozvařeným ovocem či šťávou, anebo můžeme podávat s kompotem.

autor: iko