Činoherní studio připravilo Maryšu v moderním pojetí

8. březen 2012

Maryša, která neotráví mlynáře Vávru. Minimální výprava - v tomto případě palety, židle, herci v montérkách a holinách. To je klasika bratří Mrštíků v podání Činoherního studia v Ústí nad Labem.

Jak dopadne nechtěný muž, zahráli sousedi Maryše na svatbě. Ani ona si nechtěla vzít mlynáře Vávru, stejně jako její matka si nechtěla vzít hospodáře Lízala.

„Nejsou to dvě Maryši. Je to prostě o tom, jak matka zapomněla na to jak to bylo nepříjemný, že si nemohla vzít toho svýho a chvilku si vlastně může uvědomit a může to změnit... ale neudělá to. Opět se nevzepře tradicím vesnice, dejme tomu...“ vysvětluje motiv celé hry Nataša Gáčová, představitelka Lízalky.

Tento moment umocňují v podání Činoherního studia opakující se scény a dialogy. Není zkrátka jednoduché, a možná je i nemožné, aby jedinec změnil uvažování a chování lidí ve svém okolí, říká Maryša, alias Klára Krejsová: „Všichni to ví a nikdo není schopen s tím nic udělat. A Maryša není schopná se rozhodnout, jestli má odejít nebo ne... Zůstane v tý tichý domácnosti po zbytek života. To mi přijde jako větší tragédie než když by toho Vávru otrávila a tím by vlastně ten problém možná vyřešila...“

Hra měla mít premiéru v pátek 9. března. Kvůli onemocnění dvou hereček je ale zrušená. Náhradní temín bude zřejmě koncem března.

autor: hau
Spustit audio