Chytrý odpadkový koš v Roudnici umí lisovat odpadky

1. květen 2017

V Roudnici nad Labem testují takzvaný chytrý odpadkový koš. Je to popelnice o objemu 120 litrů, má v sobě lisovací zařízení, které odpadky stlačuje. Dokáže tak zvětšit objem koše až čtyřnásobně.

Chytrý koš jako první v Česku vyrobila roudnická firma Meva. „Odpad se vhodí do vhazovacího otvoru, pak se koš zase zavře a odpad spadne do 120 litrové kovové nádoby, která je uvnitř, a to je vše,“ popisuje Tomáš Martan, zástupce firmy Meva, jednoduchý způsob použití koše.

Díky integrovanému lisovacímu zařízení se může objem popelnice až čtyřnásobně zvětšit. „Pokaždé, když dojde k naplnění popelnice, se spustí pressovací zařízení, které ten odpad slisuje, a tím pádem se může použít dál,“ vysvětluje Tomáš Martan.

Koš je natolik chytrý, že poté, co se úplně naplní, pošle o tom informaci prostřednictvím aplikace pro mobilní telefony do firmy, která vyváží odpad. „Systém presování odpadu je v Evropě už několik let. Tím, jak se centra měst zaplňují lidmi, je potřeba řešit problém odpadu. Ve střední Evropě jsme ale první,“ chlubí se Tomáš Martan.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio