Chystáte se do Německa? Nezapomeňte na ekologickou plaketu!

16. prosinec 2011

Ve velkých německých městech se můžete setkat s takzvanými „ekologickými zónami". Do nich mohou vjet pouze vozidla, která splňují určité emisní limity. U našich sousedů je zavádějí už několik let a postupně se předpisy neustále zpřísňují. Mnoho českých řidičů přitom o ekologických zónách v Německu neví.

Německá města mohou vytvářet ekologické zóny a znemožnit tak vjezd starých kouřících automobilů do centra. Zóny jsou označeny dopravní značkou a barevně rozlišeny. Do určité zóny pak může motorista vjet pouze s ekologickou plaketou, tedy nálepkou, dané barvy.

Jaké jsou druhy zón a plaket, vysvětluje Petr Fonderfon - vedoucí stanice technické kontroly v Hrbovicích nedaleko Ústí nad Labem: „Jsou čtyři druhy známek – jednička, dvojka, trojka a čtyřka... Jednička je bez označení – to jsou většinou stará vozidla. Pak je červená, žlutá a zelená – dvě, tři, čtyři. Je to podle emisní normy, která je uváděna v technickém průkazu v kolonce emise a podle normy, která je určena v technickém průkaze se vydává nálepka patřičného čísla.“

Novější auta s benzínovým motorem většinou nemají problém získat zelenou nálepku, horší je to už se staršími dieselovými motory. Ekologické nálepky se dají získat na některých stanicích technické kontroly. Potvrdil mi to Petr Fonderfon ze stanice v Hrbovicích.

„Ve stanicích technické kontroly, které jsou smluvně s Dekrou. Veškeré informace lze nalézt na stránkách Dekry. Pořízení ekonálepky stojí tři sta korun. Je to na životnost vozidla, pokud ten člověk nevymění SPZ nebo čelní okno. Pořízení této nálepky je buďto velký technický průkaz originál, nebo kopie velkého a originál malého technického průkazu.“ říká Fonderfon.

Samolepka se lepí na přední sklo do pravého dolního rohu, podobně jako dálniční známka. Pokud vjedete do ekologické zóny bez příslušné nálepky, riskujete pokutu čtyřicet euro.

Ekologická opatření se týkají hlavně velkých německých měst, jako jsou Berlín, Hamburk nebo Lipsko. K zavedení ekologických zón se výhledové připojí také Drážďany nebo Chemnitz.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio