Chystané přístaviště u Malých Žernosek čeká nové posouzení vlivu na životní prostředí

17. říjen 2019

Plánované přístaviště na Labi u Malých Žernosek na Litoměřicku zatím důležité posouzení vlivu na životní prostředí nezíská. Ředitelství vodních cest totiž stáhlo žádost z tzv. „procesu EIA“. Plánovanou stavbu téměř 90 metrů dlouhého přístaviště pro dvě desítky lodí to prý nezpozdí.

„Podpořili jsme to tím, že jsme pro vybudování přístaviště poskytli vlastní pozemky. Některé jsme také od soukromých osob vykoupili,“ vysvětlil při předložení první verze dokumentace k procesu EIA starosta Malých Žernosek Petr Liška ze Starostů a nezávislých.

Obec vznik nového přístaviště podporuje. Na základě některých připomínek k dokumentaci ale Ředitelství vodních cest od posouzení vlivu přístaviště na životní prostředí prozatím ustoupilo.

Důvody zmínil Jan Bukovský z ŘVC: „Obdrželi jsme různé připomínky a požadavky na doplnění. Například doplnění rozborů sedimentů na břehu, aby náhodou při výstavbě nedošlo ke znečištění vody.“

Podle Jana Bukovského ale výstavba nového stání pro 20 malých plavidel ohrožená není. Nové přístaviště by tak mělo vyrůst zhruba do 2 let.

Starosta Petr Liška si od toho slibuje další šanci pro místní podnikatele: „Vnímáme to tak, že je to infrastruktura na vodní cestě, kterou je potřeba vybudovat, pokud tu cestu chceme vyžívat. Doufám, že to pro naše podnikatele bude znamenat příliv nových zákazníků do jejich služeb.“

Vedle Malých Žernosek plánuje Ředitelství vodních cest ještě další přístaviště ve Štětí a v Roudnici nad Labem na Litoměřicku nebo v ústecké části Brná.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související