Chýnovská jeskyně je vůbec první zpřístupněnou jeskyní u nás. Zajít si do ní můžete i na koncert

2. srpen 2022

Vůbec první zpřístupněnou jeskyní pro veřejnost na území České republiky byla jeskyně v Chýnově na Táborsku na jihu Čech, ke které se váže celá řada zajímavostí. Nachází se v ní například na šedesát druhů minerálů a také největší evropské zimoviště netopýra řasnatého. Při prohlídce je možné vrátit se v čase a prohlédnout si i zničený kus podzemí.

Jedinou veřejnosti přístupnou vápencovou jeskyni v jižních Čechách byste našli pod svahem nevysoké Pacovy hory nedaleko Chýnova. Byla objevena náhodou při lámání kamene v malém lomu v druhé polovině 19. století. Skalníkovi jménem Rytíř zapadlo při práci kladivo do otvoru ve skále. Vydal se ho proto do neznámé dutiny hledat. Až tam zjistil, že nejde o žádnou průrvu, ale o rozsáhlé podzemní prostory.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát!

Krátce poté se jeskyni vydala prozkoumat trojice mužů z nedalekého Schwarzenberského kamenolomu. Jedním z nich byl i Jan Strnad. „Naše rodinná kronika začíná právě vzpomínkami na Jana Strnada, jak je zaznamenal jeho syn František,“ říká pravnuk Michael Strnad, který poskytl spoustu materiálů pro expozici, která je umístěna v návštěvnickém centru naproti vchodu do jeskyně.

Ještě v 19. století zpřístupnil pro turisty Chýnovskou jeskyni sedlák Rothbauer, tehdejší majitel pozemku, pod nímž se jeskyně nachází. Rodina se pak starala o jeskyni dlouhá desetiletí.

Zbytky krápníků z odtěžené části

„Vzpomínáme především na tatínka, protože dědečka jsme neznali, ten zemřel dřív, než jsme se narodily,“ říkají Jana Horová a Jarmila Kolářová, které jsou potomky původních majitelů. „Naši předci udělali na jeskyni velký kus práce a měli ji nesmírně rádi,“ dodávají. Dodnes návštěvníci při prohlídce jeskyně využívají například schodiště, které bylo postaveno na začátku turistického provozu.

Chýnovská jeskyně je částečně zatopená a zatím nebyla zcela prozkoumána. Odkryto bylo čtrnáct set metrů chodeb. Prohlídkový okruh měří čtvrt kilometru, ovšem překonává výškový rozdíl čtyřiceti metrů po strmých kamenných schodech.

Kaple svatého Vojtěcha

V jeskyni se čas od času koná i kulturní program. Například v ní pravidelně koncertuje houslista Jaroslav Svěcený. Bližší informace návštěvníci získají na stránkách Správy jeskyní České republiky, která v současnosti o Chýnovskou jeskyni pečuje.

autor: Filip Černý
Spustit audio