Chuť k jídlu ovlivňují léky, věk, ale i traumata z dětství, říká Kateřina Cajthamlová

25. červenec 2025

Nedostatečná výživa těla může vést k hubnutí, ochablému svalstvu nebo i oslabení imunity. Co pomáhá při nechutenství? Na česnek a cibuli přísahali už Římané, ale ne každému to dělá dobře.

„Při nechutenství pomáhá, když se vcítíme do období, kdy jsme měli chřipku nebo nějakou infekci. V tom stavu každému chutnal vývar,“ připomíná vedoucí nutriční terapeutka Marieta Balíková. „Nejlepší je z hovězích kostí. Kdyby měl někdo nechutenství opravdu extrémní, sundejte z něho tuk a dejte mu ho silný jenom se zeleninou, případně i domácími nudlemi nebo s rýží.“

Traumata z dětství

Příjem potravy je za normálních okolností řízen mimovolně, to znamená, že i chuť různých potravin nebo koření je geneticky naprogramovaná. „Pokud bude někdo násilím nutit dítě jíst něco, co mu nechutná, zakóduje mu konzumaci potravy s nepříjemnými zážitky. Tak vznikne psychogenní nechutenství a může to člověka trápit celý život,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Pokud budete mít pocity viny, kolik vážíte, můžete si vypěstovat bulimii nebo anorexii. Proto je to mentální anorexie, když chuť k jídlu vymizí z duševních příčin.

Anorexie

Příčiny nechutenství

Za nechutenstvím stojí i velké množství léků. „Říká se, že bychom měli konzumovat maximálně tři až čtyři druhů léčiv. Pokud konzumujeme větší množství léčiv, může to paradoxně přinášet i nechutenství,“ tvrdí nutriční terapeutka.

Ve vedrech to může být důsledek dehydratace. „Pokud nedostatečně pijeme, náš trávicí trakt oznámí, že nemůže pracovat, protože nemá vodu na to, aby mohl trávit,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Nechutenství je příznak. „Pokud je jednorázový, například po fyzické únavě nebo kocovině, nic se neděje. Ale v okamžiku, kdy se přidá pálení žáhy, nevolnost, zvracení, bolest břicha, pocit plnosti nebo hubnutí, tak honem k lékaři. Každodenní bolesti mohou signalizovat vážnou příčinu,“ varuje Kateřina Cajthamlová a doporučuje zajít na gastroskopii, aby se vyloučilo například nádorové onemocnění.

Chuť k jídlu snižuje také stres, spěch, deprese a věk. „Stres výrazným způsobem omezuje zpracovávání potravy. Je to způsobeno tím, že se takzvaně stáhne žaludek. K chuti potřebujeme také vůni a aby jídlo hezky vypadalo. Potřebujeme smysly, zejména čich a zrak. A to se s věkem bohužel zhoršuje,“ dodává lékařka.

Hovězí polévka

Jak podpořit chuť k jídlu

Jíst bychom měli v klidu a přátelském prostředí. „Jezte raději menší porce a zvolte jídlo, které lákavě vypadá i voní,“ radí doktorka Cajthamlová. Chuť k jídlu můžete podpořit kořením, dobře funguje skořice. Z polévek vede silný vývar, dále jogurty, pomeranč, jablko, grapefruit nebo česnek.

Pokud se u problémy objevují častěji:

  • Zkontrolujte pitný režim
  • Učte se pracovat se stresem
  • Nechte si vyšetřit ledvinnou funkci
  • U léků čtěte příbalový leták

Proč při kocovině člověk trpí nechutenstvím? Proč objemnější lidé potřebují více jíst? Co doporučuje Kateřina Cajthamlová u nechutenství z fyzického vyčerpání? Můžou chuť k jídlu ovlivňovat i s problémy se srdcem? Poslechněte si v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.