Chrám sv. Mikuláše je nejskvostnější památkou Loun. Má stejnou střechu jako chrám v Kutné Hoře

22. listopad 2018
Česko – země neznámá

Chrám sv. Mikuláše, dominanta a chlouba města Louny v Ústeckém kraji, je jedno z vrcholných děl pozdní gotiky. První písemná zmínka o lounském farním kostele pochází z roku 1332, kdy byl ještě zasvěcen sv. Kříži. Ke změně došlo po přestavbě v 80. letech 14. století. Z původního kostela se zachovala pouze věž.

Po roce 1517, kdy Louny zasáhl velký požár, požádali radní královského architekta Benedikta Rejta, stavitele Vladislavského sálu na Pražském hradě, o pomoc. Jeho úkol nebyl lehký, ke stávající věži dostavět celý chrám. A tak vzniklo trojlodí s krouženou klenbou.

Kostel má tak zvanou stanovou střechu, jakou můžete znát z chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Architekt Josef Mocker totiž restauroval oba kostely, lounský i kutnohorský. Ale jak se lounští chlubí, v Lounech mají originál.

Tři krásné barokní oltáře zůstaly ve své syrové dřevěné podobě. Dva postranní patří mezi nejstarší a zároveň největší akantové oltáře ve střední Evropě. Všechny tři zhotovili v letech 1701 až 1706 truhlář Marek Nonnemacher, sochaři Jeroným Kohl a František Preiss a malíř Jan Jiří Schummer.

Unikátem chrámu je krásná cínová křtitelnice z roku 1518. A stejně starý zvon visí i ve věži. Na věž je navíc možné vystoupat, otevřená je každý den od úterý do neděle. Z ochozu uvidíte Oblík, Ranou i rozhlednu Červeňák. A samozřejmě historické centrum Loun s opravenou Žateckou bránou.

Spustit audio