Chomutovští zastupitelé řešili na mimořádném jednání projekt chystané spalovny odpadů

9. květen 2023

Zastupitelé Chomutova na mimořádném jednání 9. května řešili společný postoj k chystanému záměru spalovny na území města. Majitel chce chomutovskou teplárnu přestavět na recyklační linku a spalovnu odpadů.

Součástí mimořádného jednání chomutovských zastupitelů bylo asi 40 minutové vystoupení jednatele teplárenské společnosti Acterm. Ten ve svém projevu všechny seznámil s fungováním chystané spalovny.

Zastupitelé se dozvěděli mimo jiné informace, kolik a jakých látek se do ovzduší v Chomutově při spalování 60 000 tun odpadu ročně bude uvolňovat nebo že se několikanásobně zvýší také prašnost. Na druhé straně zazněl i přínos v podobě garance stejných cen tepla pro obyvatele Chomutova a Jirkova.

Záměr další spalovny, tentokrát v Komořanech u Mostu, představil zastupitelům představitel firmy United Energy. Zastupitelé pak diskutovali o vlivu chystané spalovny na život ve městě. Řešila se i využitelnost spalovny v Chomutově.

Vedení města chce, aby byla nová spalovna pro Chomutov přínosem

Současný projekt je podle Mariana Bystroně z opozičního hnutí PRO Chomutov nepřijatelný: „Ve velmi krátkém období se vyjadřujeme k jednomu konkrétnímu projektu, který by ale v krajním případě mohl znamenat, že se bude ročně pálit v Chomutově 60 000 tun odpadu, který ale vůbec není z Chomutova. To nikdo z Chomutováků nemůže chtít – za těchto podmínek je ten projekt nepřijatelný.“

V oficiálním vyjádření města jsou popsané například obavy ze svážení odpadů z Německa nebo z okresů Sokolov a Karlovy Vary.

Všech 31 přítomných zastupitelů se shodlo, že je zapotřebí aktuální záměr teplárenské společnosti připomínkovat, a také získat více informací a dat ohledně spaloven. Nejdůležitější je podle primátora Marka Hrabáče z ANO posoudit přínos pro město, a to jak v případě spalovny v Komořanech, tak té v Chomutově.

„Musí to posoudit někdo, kdo tomu rozumí. Nebo musíme nasbírat ta fata tak dobře, a posuzovat to třeba rok, rok a půl, abychom na konci mohli zodpovědně říct, jestli to skutečně chceme a bude to přínosem, nebo jestli to nechceme, protože to vlastně žádným přínosem nebude,“ vysvětlil Hrabáč.

Data chce město získávat i v následujících letech. Hrabáč uvedl, že je to úkol i pro budoucí vedení města. Závěr tedy je,

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související