Chomutov zvažuje zavedení „mlhovišť“. V parných dnech mají osvěžit chodce na ulicích

13. srpen 2019 14:31

Chomutov chce od příštího léta zprovoznit na vybraných místech ve městě tzv. „mlhoviště“. V horkých letních dnech mají osvěžit ty, kteří budou mít o vodní mlhu zájem. Zatím fungují v mateřských školkách a nově také v zooparku.

„Léta jsou čím dál teplejší. Ve městě je to až úmorné, takže tohle zpříjemní život občanům – ten, kdo se chce aspoň malinko schladit a osvěžit se, má možnost. Podle mě je to velmi rozumná věc,“ myslí si náměstek primátora Milan Märc z hnutí Nový Sever.

Podle něj by bylo vhodné zabudovat mlhoviště třeba ke květináčům na lampách veřejného osvětlení. „Jde jen o to vyřešit přívod vody tak, aby se to náměstí nemuselo úplně celé rozkopat,“ dodává.

Jenže na Chomutovsku letos už na počátku července bylo vody nedostatek a vodoprávní úřad doporučil magistrátu vydat zákaz odběru povrchových vod.

Právě případné plýtvání vodou vadí v případě zavedení mlhovišť Michalovi Bártkovi z Chomutova: „Nejsou ani spodní vody, tak z čeho pak tu vodu vlastně budou brát? Pak budou bránit zahrádkářům v tom, aby si mohli zalívat, takže to mi nepřijde moc moudré. A když už, tak by to pak chtěl každý v každé vesnici, na sídlištích, a podobně.“

Podle vedení města mlhoviště velké množství vody nespotřebují.

„Určitě by to nemohlo běžet celý den, to by ta spotřeba vody byla velká, takže by to fungovalo jen v konkrétní dobu. V chomutovském zooparku už to funguje a setkává se to s kladným ohlasem. Té vody se přitom spotřebuje poměrně málo,“ říká náměstek chomutovského primátora Milan Märc z hnutí Nový Sever.

Kromě zooparku využívají mlhovišť i chomutovské mateřské školy. Paní Leona z Chomutova nepovažuje mlhoviště za věc, kterou by podle ní město nutně potřebovalo: „Nevím, jestli je to přínos. Myslím si, že jsou tu důležitější věci.“

Náklady na vznik mlhovišť ještě nejsou stanovené. Vedení města teď zvažuje technickou stránku věci, až pak bude jasné kolik Chomutov mlhovišť vybuduje a za kolik.

Částku i záměr pak musí odsouhlasit zastupitelstvo.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související