Chomutov zaplatí za nové učebny a posílení internetu na základních školách sto milionů korun

8. leden 2018

Základní školy v Chomutově získají během letošního roku nově vybavené učebny, zmodernizují sociální zařízení a pokryjí své budovy rychlým internetem. Město totiž dá na školy, které zřizuje, sto milionů korun. Školy si mohly samy říct, co chtějí za tyto peníze vylepšit.

Ve všech budovách by například měly být bezbariérové přístupy. Školy nakoupí i schodolezy pro hendikepované žáky.

„Točili jsme do České televize v rámci jednoho projektu takový minifilm,“ říká Kristýna z 9. třídy na základní škole Heyrovského v Chomutově. Filmy a dokumenty tady amatérsky žáci točí už několik let. Letos by měli točit v doslova profesionálních podmínkách. V multimediální učebně totiž vznikne zcela plnohodnotné televizní studio.

„To bude boží – bude tu hodně kamer a green screen, to bude boží,“ těší se Petr, žák sedmé třídy. Petrova spolužačka Katka se těší na moderování dokumentů: „Nejraději moderuji, kamera, to není moje volba. Nejraději si s lidmi povídám o něčem, co mají sami rádi.“

Žáci školy mají za sebou i první celovečerní film, říká učitel Emil Zahálka: „Točili jsme životopisný film o Janu Nerudovi, kdy děti pátraly po historii jeho života.“

Jak bude školní studio vypadat, popisuje ředitel základní školy v ulici Heyrovského Miloš Zelenka: „Studio by mělo být součástí multimediální učebny. Mělo by mít tři části – v jedné bude malá hlasatelna, v druhé malé studio, vepředu bude učebna. Celý prostor bude osazen několika kamerami a dalším přenosným zařízením.“

Na chomutovských základních školách vznikne dohromady 8 nových učeben jazyků a výpočetní techniky, tři učebny fyziky a 2 učebny chemie. Peníze poslouží i ke vzniku dvou dílenských učeben, z toho v jedné bude i malý, počítačem řízený, obráběcí stroj.

„Dílny a CNC stroje by v tomto regionu mohly mít svůj efekt, protože dílenská tradice tu je,“ říká náměstek primátora z hnutí Nový Sever David Dinda.

Stavební práce ve školách by měly začít v březnu. Většina prací by měla být hotova už letos. Město posílí za zhruba 50 milionů korun internet ve školách a zajistí jeho signál do všech školních budov.

autor: Jan Beneš
Spustit audio