Chomutov mohutně slaví 70. výročí konce války

9. květen 2015

Městský park v Chomutově ovládli vojáci. V pátek i sobotu 8. a 9. května tam pokračují oslavy 70. výročí osvobození.

Park se hemží dobovými uniformami, zbraněmi i vozy Wehrmachtu, Československé armády, Rudé armády i Revolučních gard.

I když se koncem války v Chomutově nebojovalo, nadšenci z několika klubů vojenské historie předvedli také ukázku boje o divadlo. To se proměnilo ve velitelství německé armády. Stejnou ukázku uvidí návštěvníci také v sobotu ve čtvrt na tři.

Budovu velitelství hlídají pozemní jednotky Luftwaffe, je obklopená protitankovými překážkami. Přijíždí vojáci na motorce se zprávou, že Rudá armáda je 10 km od Chomutova - velitel přikazuje spálit dokumenty a připravit se na boj.

„Vidíme průlet letadla, shodilo pumu, hlídka se ho snaží odrazit. Češi, kteří se zmocnili zbraní, provádí střelbu na Němce,“ informuje diváky komentátor.

Na pomoc přišly i Revoluční gardy - němečtí důstojníci nakonec vyšli s bílým praporem, ale při vyjednávání zastřelili českého důstojníka. Češi se museli stáhnout. Za chvíli ale přijíždí sovětští vojáci...

„Vidíte, že ti, kteří se nechtějí vzdát, jsou nemilosrdně likvidováni. Několik dalších zajatců je pak vyváděno ven z budovy,“ popisuje komentátor.

Píše se rok 1945, 8. květen. Po dlouhé době z tohoto divadla vlaje vlajka, která tam vždy patřila - vlajka Československé republiky.

Příchod sovětských vojáků a konec války zažil v Pavlíkově na Rakovnicku tehdy pětiletý Jiří Fiala. Dnes žije v Chomutově:

„Naučili mě pít syrová vajíčka. Vlezli nám do kurníku, z každé strany udělali dírku. Mně bylo pět let. Přijeli, měli jsme jich plný dvůr. Pamatuji, jak jsem se díval z okna, jak Němci utíkali, měli malé tančíky, hnali kolem rybníka. A jak děda vyvěšoval prapor z půdy. Český, samozřejmě,“ vzpomíná.

Lidé tu mohou podebatovat s německými vojáky, s příslušníky SS, Revolučních gard nebo s vojáky Rudé armády. Nechybí tu ani 46. pěší pluk, který byl od 20. let právě zde v Chomutově.

Je tu i zajatecký tábor. Těch na Chomutovsku bylo několik, byli tu Francouzi, Řekové, Slováci, Rusové.

Na oslavy do Městského parku přišly tisíce lidí.

autor: hau
Spustit audio