Chomutov a Jirkov zaplatí letos kvůli dražší elektřině za provoz trolejbusů o 16 milionů víc než loni

7. únor 2022 14:56

Chomutov a Jirkov zaplatí letos za provoz trolejbusů městské hromadné dopravy o šestnáct milionů korun více než vloni. Když se před šesti lety obě města zamýšlela nad tím, jestli si trolejbusy ponechají, zvítězila volba ekologické dopravy. Ta je ale teď výrazně dražší než autobusy. Obě města navíc 15 nových trolejbusů za autobusy vyměnit nemohou – na jejich nákup totiž čerpala evropskou dotaci. O zdražení jízdného zatím přesto v Chomutově a Jirkově neuvažují.

Trolejbus stojí třikrát víc než autobus a dražší je i jeho provoz. Chomutov tak letos za provoz trolejbusů zaplatí o 14 milionů korun víc, sousední menší Jirkov o dva miliony. Diskusi o provozu trolejbusů v budoucnosti se proto obě města nevyhnou.

„Je potřeba si říct, že Chomutov s Jirkovem mají úplně nové trolejbusy, takže bude velmi složitá a aktuální diskuze ohledně ekologie versus ekonomie. Nevím, jestli něco nahrává tomu, že by se mělo cokoliv měnit,“ říká náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Navýšení nákladů na provoz trolejbusů komentuje i starostka Jirkova Darina Kováčová z hnutí ANO: „Není to částka zanedbatelná, nicméně v tuhle chvíli ještě otázku, jestli zrušit trolejbusovou dopravu, nejspíš nevyvolá.“

Náklady měst by snížilo zvýšení ceny jízdného. S tím ale nepočítá dopravní podnik ani města.

„Zdražení jízdného se budeme bránit, zatím o něm nikdo nemluví,“ říká předseda představenstva dopravního podniku Jaroslav Komínek.

To potvrdil i náměstek chomutovského primátora David Dinda: „Město Chomutov to neprojednávalo, určitě se to neplánuje.“ S tím souhlasí i jirkovská starostka Darina Kováčová: „Myslím si, že nikdo v tuto chvíli nechce jít tou cestou, že bychom zdražovali jízdné.“

Trolejbusy se nechystají rušit kvůli dražší elektřině ani v Ústí nad Labem nebo v Teplicích.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související