Oprava plavecké haly Aquasvět v Chomutově se protáhne a prodraží. Vedení města zvažuje další kroky

3. únor 2022 14:38

Chomutovský Aquasvět se měl po opravách otevřít od února, práce se tam ale o měsíc prodlouží. Plavecká hala je nepřístupná déle než půl roku kvůli výměně hydroizolace téměř v celém objektu. Práce měly vyjít na zhruba 20 milionů korun. Během oprav ale město odhalilo problémy i se střechou a pláštěm budovy. Konečné náklady se tak podle vedení Chomutova mohou vyšplhat až na dvojnásobek.

Správce chomutovského Aquasvěta Miroslav Labem odhrnuje sníh před hlavním vstupem, návštěvníci ale dnes stejně jako posledních více než půl roku do Aquasvěta nepřijdou. I tak tady má ale správce každý den své povinnosti.

„Práci tady máme, je tady technologické zařízení, které musíme spravovat. Musíme protáčet motory, čerpadla – protože to nesmí stát půl roku a přitom to teď stojí.

Když vše dobře dopadne, od března budou moci lidé využít bazén s plaveckými drahami. Zážitkový bazén ale ještě napuštěný není.

„Chybí ještě tak dva měsíce práce. Pak už se, doufejme, dostaneme do stavu, že už se budeme dívat na napuštěnou vodu,“ doufá náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Během plánovaných oprav se začaly objevovat další nedostatky

Původně vedení města předpokládalo, že se bude muset opravit jen hydroizolace u technologické části bazénu. Během oprav se ale objevily další nedodělky a problémy.

„V momentě, kdy se dělal hydroizolace, tak se zjistilo, že všechny odtokové žlaby, které tu vodu zpracovávají, když přeteče z bazénu, tak to napojení hydroizolace je také nějakým způsobem problematické, takže se musely na míru dělat znova. Je toho víc – vypadá to, že ani střecha, ani obvodový plášť nejsou v úplně perfektním stavu,“ popsal náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Další opravy si tak podle něj vyžádají další miliony korun. „Méně než 20 milionů korun to rozhodně nebude. Město samozřejmě všechny práce uhradí, pak to bude na našich právnících, kteří to uchopí a co půjde, tak to se budou snažit vymoci pro město zpět po tom, kdo to tady způsobil. V minulosti už s ním město mělo spory ohledně reklamací,“ shrnul David Dinda.

Tím někým je Stravební a obchodní společnost Most. Její stanovisko Český rozhlas zjišťoval, ale do vysílání reportáže společnost nereagovala.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související