Chod sociální ubytovny ve Varnsdorfu ochromila nákaza koronaviru

21. duben 2021 12:42

Policisté prověřovali v celé České republice od září loňského roku víc než stovku případů šíření nakažlivé nemoci. Jen v Ústeckém kraji jich bylo od začátku března 16, z toho polovina na Děčínsku. Mezi vyšetřovanými je i muž, který ve Varnsdorfu přespal na tamní městské noclehárně, i když věděl, že je pozitivní na koronavirus. Od něj se nakazila polovina sociálních pracovníků města. Na noclehárně je stále omezený provoz, protože je dosud několik lidí v karanténě.

„Potrvá to ještě týden, a pokud se prokáže i u toho posledního, který byl zatím negativní, že se nakazil, tak dalších 14 dní. Takže je to téměř dva a půl měsíce, co jsme v tomhle průšvihu,“ shrnuje vedoucí sociálního odboru ve Varnsdorfu Josef Fibiger.

Nákaza se nevyhnula ani sociálním pracovnicím města. „Doma zůstala půlka zaměstnanců. Já už byl tak zoufalý, že jsem kontaktoval krajský úřad, aby mi dohodili nějaké dobrovolníky,“ popisuje Fibiger situaci poté, co před dvěma měsíci přišel na městskou noclehárnu člověk, který vědět, že je pozitivní na koronavirus. „Na policii jsem podal trestní oznámení,“ dodává Fibiger.

Celé situaci se přitom nedalo nijak předejít. Ubytovny totiž nemají jasný manuál, koho mohou, a za jakých podmínek, přijímat.

„V rámci sociální ubytovny jsme nenašli vůbec žádné nařízení, aby vláda nějakým způsobem nařizovala, nebo definovala, jak se mají provozovatelé těchto zařízení chovat,“ potvrzuje ředitelka českolipské farní charity Eva Ortová.

Mezi sociálně slabými se často šíři hoaxy o testech a očkování

Kromě chybějících jasných pravidel od ministerstva zdravotnictví se potýkají sdružení a charity, pracující se sociálně slabými, i s malou informovaností svých klientů.

„Tady se silně šíří desinformace, hoaxy – lidé mají strach. Bojí se vakcín, bojí se testování,“ říká ředitel ústecké pobočky Člověk v tísni Vít Kučera.

Nakažení lidé z ubytovny pak velmi často utečou. Policie řeší od začátku března v Ústeckém kraji 16 trestních oznámení na šíření nakažlivé nemoci – z Děčínska je přitom celá polovina případů.

Spustit audio

Související