Chilli – lék i afrodiziakum

24. listopad 2018

Do Evropy se chilli papričky dostaly z Indie v 16. století. Zpočátku se používaly na prudce nakažlivé kožní choroby. Mohou nejen dochutit jídlo, ale třeba vám i pomohou s hubnutím.

Držet chutě na uzdě a zbavit se hladu, to umí látka kapsaicin, která dává chilli papričkám extra pálivou chuť. Pokud si takovou papričkou ochutíme jídlo, zvýšíme teplotu těla a efektivněji spalujeme kalorie.

Efekt je vyšší u lidí, kteří chilli normálně moc nemusí. Jakmile si totiž tělo zvykne na ostrou chuť, není už hubnoucí účinek tak zřetelný, anebo se dokonce úplně ztratí.

Na přípravu chilli omáček není žádný univerzální návod

Pokud si dáte chilli, tak nejen, že nemáte takovou chuť k jídlu, ale zvláště k jídlu tučnému, slanému a sladkému. Můžete je užívat v kapslích, ale jíst přímo sušené papričky je lepší, vnímáte je doslova všemi smysly a proces trávení je dokonalejší. Hlavně si pak nesahejte do oka!

Chilli papričky jsou nejen dobré na zhubnutí, ale jsou také výborným afrodisiakem. Stimulují krevní oběh a tím prokrví celé tělo.

Zkuste třeba chilli pralinky. Jak na to? 80 ml smetany svaříme se lžičkou chilli. Přidáme 200 ml hořké čokoládové polevy a nakonec 40 g na plátky nakrájeného másla, nechte přes noc ztuhnout a ráno si udělejte kuličky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.