Chcete si doma připravit dobrou kávu? Poradíme vám jak na to!

5. prosinec 2013

V posledních letech začínáme i u nás objevovat kouzlo dobře připravené kávy. Pravé italské espreso si dnes už můžete připravit i doma a nemusíme kvůli tomu chodit do kavárny!

Jestli chcete z kávy dostat to nejlepší, musíte to z ní doslova vyždímat. Zapomeňte na překapávače a podobné věci. Opravdu dobrou kávu připravíte v zařízení na výrobu espresa.

Takzvané domácí espresovače už nestojí ani moc peněz. Rozdělit by se daly do tří kategorií. U kapslových přístrojů sice ušetříte při pořizování, každý šálek vás ale pak něco bude stát. Výhodou těchto mašinek je ale velmi jednoduchá příprava.

Přístroje začínají na cenách už kolem patnácti set korun. Kupovat pak budete pravidelně jen kapsle. Ty najdete dnes už skoro ve všech obchodech - jedna kapsle přijde na zhruba sedm korun, když je takové zboží v akci. Ke kávovým specialitám jako Latté nebo Capucino potřebujete ale ještě jednu kapsli, a tak bude váš nápoj o to dražší. Na druhou stranu kapsli stačí vložit do přístroje, udělat si kávu a kapsli pak vyhodit. Žádná údržba, žádné čištění.

Naopak nejvíc práce při přípravě dobré kávy budete mít u takzvaných pákových espresovačů. Na druhou stranu jde o příjemný rituál, kterým můžete ovlivnit chuť výsledné kávy. Její cena bude navíc velmi malá.

Logo

Pákové přístroje pořídíte také už zhruba za patnáct set korun, kvalitnější stroje ale začínají na cenách kolem třech tisíc. Rozhodně bychom nedoporučovali šetřit za každou cenu. Stroj by mě mít tlak minimálně 15 barů, je také dobré si zjistit, kolik šálků může najednou připravit to když k vám třeba přijde návštěva. Pákové stroje umí navíc našlehat párou pravé mléko, ty lepší dokonce nahřejí i hrnky, aby v nich kávě zůstalo dokonalé aroma.

Jednoduchou obsluhu a výbornou kávu za pár korun zajistí automatické přístroje. Stačí do nich nasypat zrnkovou kávu a nalít vodu. Stiskem jednoho tlačítko pak už tahle mašinka udělá všechno za vás. Výhodou je vestavěný mlýnek, protože ten nejlepší nápoj je vždy jen z čerstvě umleté kávy. Ceny začínají ale na sedmi tisících, na trhu najdete i přístroje za padesát tisíc. Chcete-li koupit spolehlivé zařízení, které má navíc dobrý samočisticí systém a je tak téměř bezúdržbové, připravte si 13 až 15 tisíc.

autor: Milan Král
Spustit audio