Chcete jíst zdravěji? Omezte tuk, bílou mouku a cukr

Odlehčená gastronomie bohužel nepatří do typické české kuchyně. Podle lektora Romana Sejvala z gastronomické školy Bukaschool Češi nejsou zvyklí na odlehčená jídla a zeleninu. Ačkoliv uznává, že se na scéně objevuje čím dál více kuchařů, kteří dávají české kuchyni lehčí kabát.

Nejméně zdravé stravování je ve znamení tuku, bílé mouky a cukru – těmto surovinám bychom se měli opravdu co nejvíce vyhýbat. „Taková kombinace je pro trávení asi to nejhorší,“ upozorňuje Roman Sejval.

Všeobecně je podle něj naše kuchyně velmi hutná a nezdravá. On sám se spíše zaměřuje na středomořskou kuchyni, která obsahuje více ryb, bílého masa a mnohem více zeleniny.

Tip na nejvhodněji připravené brambory: Obvyklý způsob vaření není podle Romana Sejvala vůbec zdravý. Lepší je vařit brambory ve slupce a v páře, nebo je upéct na plechu se solí – tak nepřijdou o živiny.

Pokud se chceme zařadit mezi vyznavače zdravějšího životního stylu i v kuchyni, měli bychom myslet na to, že základem každého dne je opravdu vydatná snídaně s dostatkem tekutin.

„Snídaně by se měla skládat z nějakých bílkovin, aby se ten den pořádně nastartoval,“ doporučuje Sejval.

Středomořské jídlo

Je podle něj velká hloupost začínat den s jednoduchými cukry, které nás ani pořádně nezasytí. Lidé, kteří snídají až s obědem, si zase mohou zadělat i na vážné zdravotní problémy.

K obědu bychom měli mít opět něco vydatného, ale bez použití zbytečných živočišných tuků, mouky a cukru. Dobré jsou například polévky, které se nezahušťují, více zeleniny a méně masa.

A co večeře? „Kolem páté, šesté, sedmé večer bychom měli jíst naposledy – tak tři hodiny před tím, než jdeme spát,“ radí Roman Sejval. Je důležité také pamatovat na to, že bychom si neměli žaludek zatížit zbytečně těžkým jídlem, které bychom trávili celou noc.

Nedoporučuje proto ani čerstvou zeleninu, která může v žaludku kvasit – spíše bychom ji měli konzumovat lehce orestovanou nebo podušenou.

Více se dozvíte z audiozáznamu celého rozhovoru. Přejeme vám pohodový poslech.

autoři: Milan Král , Kateřina Klabzubová
Spustit audio