Cestující v Ústeckém kraji musí od 9. prosince počítat se změnami jízdních řádů

7. prosinec 2018

V neděli 9. prosince se v Ústeckém kraji mění jízdní řády některých vlaků a autobusů. Se změnami musí počítat například lidé na Žatecku nebo Děčínsku.

Měnit se také bude cena jízdného autobusů, ale až od 1. ledna 2019. U základní jízdenky integrované dopravy Ústeckého kraje do hodnoty zhruba 50 korun musí cestující počítat se zvýšením ceny o korunu. Kdo kupuje dražší jízdenky, připlatí koruny dvě.

Kraj přistoupil ke zdražení po dvou letech. Podle Jakuba Jeřábka z krajského odboru dopravy jde o zvýšení cen zhruba o čtyři procenta. Krajské jízdenky platí v autobuse i ve vlaku.

České dráhy budou mírně zdražovat už od 9. prosince. Na krátkých vzdálenostech si za obyčejnou jízdenku cestující připlatí jednu až dvě koruny. Se zdražením o čtyři koruny musí počítat lidé, kteří jezdí na stokilometrové a delší vzdálenosti.

Vlak, nádraží, Masarykovo nádraží, vlaky, České dráhy

Řada změn v jízdních řádech se týká průmyslové zóny Trinagle na Žatecku – přesněji spojů, které do této zóny míří. Za prací tam jezdí stále více lidí a některé ze spojů jsou už podle Jakuba Jeřábka přeplněné.

Ústecký kraj proto přidá autobus ze Žatce – reaguje tím také na očekávaný rozjezd výroby v největším závodě, ve firmě Nexen. Ta chce v průmyslové zóně vyrábět už příští rok pneumatiky.

Vedle nového spoje ze Žatce do zóny Triangle přibyde také nový autobus ze Žatce do Mostu. Přímo v zóně u Nexenu vzniká nová autobusová zastávka.

Změny jsou plánované také u vlaků, kde se například přejmenuje linka U24 do Louky u Litvínova. Nový název bude U3.

Od 9. prosince bude také jezdit více vlaků na trati mezi Ústím nad Labem a Libercem.

Další změny jsou například v autobusové dopravě na Děčínsku. Cestující s nimi musí počítat na jaře příštího roku. Dělníci totiž budou opravovat most u Jetřichovic. Ve výluce tak bude zhruba do května několik spojů, které zajíždějí do Vysoké Lípy.

Kompletní seznam změn v jízdních řádech platných od této neděle najdete na webu Ústeckého kraje.

autor: bach
Spustit audio

Související