Cestující na Teplicku se od prosince nemůžou spoléhat na jízdní řády. Denně nejedou desítky autobusových spojů

14. prosinec 2021 14:02

Problémy s autobusovou dopravou na Teplicku přetrvávají. Začaly 1. prosince, s nástupem nového dopravce, kterého vybral Ústecký kraj. ČSAD Slaný nezvládá zajistit všechny nasmlouvané trasy a desítky linek denně vynechává.

Na první dopolední autobus na zastávce v Proboštově u Teplic čeká skupinka žen. Debatují o tom, jestli tenhle spoj pojede. „Nadávat asi budeme všichni, nebo většina z nás.“ zní z hloučku. Téměř osmdesátiletá Irena Rindtová je smířlivější: „Chápu to, jsou noví.“

Stížnosti na autobusy, které nedovezly děti do školy a dospělé do práce, teď poslouchá také nezávislý místostarosta Proboštova Roman Nešetřil.

„Slýchám, že autobusy buďto nejedou, nebo že jedou jinudy, že nedodržují jízdní řády nebo že na sebe spoje nečekají,“ vypočítává Nešetřil.

Vedení obce kraji navrhlo řešení – podle místostarosty Nešetřila ale zatím bez odezvy. „Sehnat náhradního dopravce, kterého zaplatí kraj a přefakturuje to novému dopravci za to, že neplní své povinnosti. Takto by měli zajistit dopravu a ne to, že posílají nějaké seznamy, které chtějí, abychom vyvěšovali po zastávkách,“ vysvětluje.

Ústecký kraj vyvěšuje aktuální seznam zrušených linek každý den na webu krajského dopravce

„Dopravce každý večer dopředu hlásí, které spoje nezvládne obsloužit, to je pak na stránkách Dopravní společnosti Ústeckého kraje,“ říká mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Cestující dostanou informace také na dispečinku krajské dopravy.

„V koncernu obecně nám chybí 150 řidičů, proto neumíme Teplice posílit tak, jak bychom to udělali v jiném čase. Mezi svátky očekáváme, že ubyde nemocných a lidí v karanténě. V současné době jsme přijali tři řidiče a máme přislíben i nástup dalších 14 řidičů,“ vysvětluje spolumajitelka společnosti ICOM, kam patří ČSAD Slaný, Kateřina Kratochvílová.

Od ledna by se tak situace v autobusové dopravě na Teplicku měla vrátit do normálu.

Spustit audio

Související