Cestují vlakem čekají v Ústeckém kraji od 15. prosince změny

13. prosinec 2019 08:46

V neděli 15. prosince začnou v Ústeckém kraji jezdit vedle Českých drah i noví soukromí dopravci. S novým jízdním řádem přijdou taky změny v systému jízdenek a na některých tratích pojedou nové spoje. Po více něž 12 letech se také vrátí pravidelná doprava na tzv. „Švestkovou dráhu“ mezi Mostem a Lovosicemi.

Zásadní novinkou, která začne platit s novým jízdním řádem, bude nový systém jízdného. Lidé budou jezdit na jízdenky dopravy Ústeckého kraje.

Lidé, kteří využívají in-karty Českých drah, je můžou ve vlacích národního dopravce používat i dál. Při nákupu jízdenky si ale musí jízdní doklad Českých drah vyžádat.

Jednotná jízdenka Dopravy Ústeckého kraje má zjednodušit cestování. Pro kraj totiž budou vedle Českých drah jezdit i soukromí dopravci. Například RegioJet bude o změnách informovat přímo ve svých vlacích.

„Budeme upozorňovat na to, že nejvýhodněji v rámci mohou lidé v rámci Ústeckého kraje cestovat s tarifem DÚK, a že jim platí nejen u vlaků RegioJet, ale i u dalších dopravců,“ vysvětluje mluvčí společnosti Aleše Ondrůj.

Přibydou dopravci i spoje

S novým jízdním řádem také přibyde spojů. Například mezi Ústím a Litvínovem budou vlaky jezdit každou hodinu. Od 15. prosince se také vrátí pravidelná vlaková doprava na trať mezi Lovosicemi a Mostem, respektive Litoměřicemi a Mostem.

„Ten provoz v takřka hodinovém intervalu mezi Litoměřicemi a Třebívlicemi a dál do Mostu potom ve dvouhodinovém intervalu začne 15. prosince,“ zmínil před časem Jakub Jeřábek z krajského úřadu.

Zvýšení počtu spojů je ale jedním z důvodů proč dá kraj na zajištění dopravy víc peněz. Oproti letošnímu roku jde o nárůst zhruba o 400 milionů korun.

Na železnici budou lidé od neděle potkávat vedle vlaků Českých drah, RegioJetu a AŽD Praha také vozy společnosti Die Länderbahn, GW Train Regio a Arrivy.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související