Cestu kolem Světa stihnete za dvě hodiny. Dopřát si ji můžete u jihočeské Třeboně

21. listopad 2016
Česko – země neznámá

Cesta kolem světa rozhodně nepatří mezi levné záležitosti. Jedna ale nestojí vůbec nic. Měří totiž jen dvanáct kilometrů. Najdete ji na jihu Čech, a i když na ní nepřekročíte hranice států ani kontinentů, užijete si do sytosti souš i vodu. Naučná stezka kolem rybníka Svět u Třeboně vás vezme do přírody i za památkami.

Stezka vznikla v roce 1985. Rybník Svět se dal samozřejmě obcházet už mnohem dříve, dvousethektarový rybník ostatně existuje od druhé poloviny 16. století. Ale teprve v posledních letech je cesta kolem něj vyznačena tak, že nehrozí zapadnutí do mokřadů na jeho západních březích. A také se můžete leccos zajímavého dozvědět z informačních panelů, kterých je na dvanáctikilometrové trase celkem 16.

Kuriozit, které se ke stezce, respektive rybníku váží, je víc než dost. Samotný Svět je jedním z největších rybníků v Česku, v jeho východní části se nachází ostrov se studnou ze 14. století, tedy z doby, kdy ještě rybník nestál.

Svět protíná 49. rovnoběžka a na jeho březích najdete dvě pláže. Severní se jmenuje Hliník a nemá nic společného s filmem Marečku, podejte mi pero. Jižní se jmenuje Ostende a je pojmenována podle přímořského letoviska u Severního moře v Belgii.

Cesta kolem světa - 16. zastavení

Na břehu rybníka můžete spatřit i spoustu památek - od kulturních, jako je proslulá novogotická Schwarzenberská hrobka, až po přírodní, jako je třeba památný dub u Dolního Zlatníku s obvodem kmene šest metrů.

Stezka okolo Světa vede po polních a lesních cestách, část po lučních pěšinách a po hrázi rybníka. K vybavení stezky patří i odpočinková místa s lavičkami, mnohé s výhledy do okolní krajiny.

autor: Filip Černý
Spustit audio