Česká Kamenice: hypoglikemický šok řidiče kamionu

11. říjen 2012
Neznámí hrdinové

Už jednou jsme v našem pořadu slyšeli, jaké problémy může způsobit podcenění cukrovky. V ohrožení se přitom nemusí ocitnout pouze nemocný. Jeden nezodpovědný cukrovkář přidělal práci policistům v České Kamenici na Děčínsku.

Policisté v České Kamenici dostali hlášení o podezřelém nákladním vozidle. Dva muži zákona jeli situaci zkontrolovat a na nebezpečně jedoucí nákladní vozidlo narazili přímo v centru města. Řidič měl zjevné potíže udržet několikatunový kolos na silnici. Strážci zákona se proto rozhodli ho zastavit. Když řidič nákladního vozidla na signály nereagoval. odhodlali se policisté k riskantnímu manévru. Kamion předjeli a po nějaké době se jim jej podařilo zastavit.

Stav řidiče náklaďáku ale napovídal, že není vše v pořádku. Na žádost o doklady nereagoval a odmítal vystoupit z vozu. V prvních chvílích se zdálo, že je pod vlivem alkoholu. Testy ale obojí vyloučily a proto bylo jasné, že šofér potřebuje okamžitou lékařskou pomoc. Zřejmě podcenil příznaky svého onemocnění a od ztráty vědomí ho dělily minuty. Podle lékařů se problémy diabetiků dají snadno zaměnit s opilostí.

Lékař ze záchranné služby byl na místě za několik minut. Cukr musel řidiči podat přímo do žíly. Jakmile se mužův stav zlepšil, záchranářům i policistům přiznal své problémy. Dlouhodobě se léčí s cukrovkou, bere inzulín a neuvědomil si, že upadá do hypoglikemického šoku. Podle zasahujících policistů přitom stálo za hazardní jízdou nákladního auta právě podcenění cukrovky, kterou řidič trpěl.

Jak z případu vyplývá, je velmi důležité, aby diabetik dobře rozuměl svému onemocnění. Dokáže potom lépe odhadnout své možnosti, svůj zdravotní stav a vyvarovat se toho, že ztratí vědomí v ten nejnevhodnější okamžik.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio