Ceny bytů v Mostě meziročně stouply o více než 80 procent. Vedení města proto věří v postupnou změnu složení obyvatel

10. únor 2022 13:50

Ceny bytů v Mostě meziročně stouply o více než 80 procent. Vyplývá to z cenového kompasu společnosti Sreality. Skokové navýšení cen hlásí i další realitní společnosti, které nabízí nemovitosti na Mostecku.

„Úplně si nedovedu vysvětlit, jak to, že to stouplo tolik, nicméně jsem zjistil, že byt kousek od mého bydliště stojí čtyři miliony korun, což je skutečně závratná částka,“ komentuje skokový nárůst cen bytů v Mostě jeho primátor Jan Paparega z hnutí ProMost.

Podle analýzy cenového kompasu společnosti Sreality se meziročně zvýšila cena bytů v Mostě i více než 81 procent.

Cena metru čtverečního se v průměru pohybuje kolem 26 tisíc korun. Za poslední čtyři roky se tak ceny téměř ztrojnásobily.

„Mostecko bylo dlouhodobě jednou z investičně podhodnocených lokalit. Pro mnoho investorů je v poslední době zajímavé – předně svou výhodnou polohou, ze které je snadno dostupné sousední Německo. Díky pandemii také mnoho investorů začalo nakupovat tuzemské nemovitosti pro trávení volného času,“ říká manažerka týmu inzertních služeb společnosti Sreality Hana Kontriš.

Investory lákají nejen ceny nemovitostí, ale i blízkost Německa či Krušných hor

S tím, že ceny bytů v Mostě i v jiných městech Ústeckého kraje za poslední rok výrazně stouply, souhlasí i jiné realitní společnosti, které tady nabízí byty.

Stejnou zkušenost má například i Miroslav Franta ze společnosti Nemovitosti Sever: „U nás na severu ty ceny v podstatě dlouhodobě stagnovaly, kdežto v ostatních krajích, byť třebas ne výrazně, stoupaly. Proto i ty ceny u nás teď takto vystouply.“

Podle Hany Kontriš ze společnosti Sreality má na zvýšení ceny bytů podíl i postupná změna vnímání regionu Mostecka: „Fakt, že lidé mají zájem o nemovitosti na Mostecku, svědčí o tom, že jde o oblast, která má do budoucna rozvojový i investiční potenciál.“

Vedení Mostu si slibuje od vyšších cen bytů snížení zájmu ze strany obchodníků s chudobou.

„Doufám, že už Most nebude cílem spekulantů, a že nám sem nebudou posílat ty, laicky řečeno, méně přizpůsobivé,“ doplňuje primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost.

Podíl lidí, kteří kupují v Mostě byty na bydlení a těch, kteří jen investují do realit je podle odhadů realitních makléřů zhruba půl na půl.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související