Centropol se chystá v Předlicích postavit haly pro výrobu a skladování

25. leden 2018

V průmyslové zóně Jižní Předlice v Ústí nad Labem by měly vyrůst skladovací a výrobní haly. Chystá se na to společnost Centropol. Záměr zveřejnil krajský úřad, který také přijímá připomínky k možnému vlivu těchto plánů na životní prostředí.

Haly by měly vyrůst mezi starými Předlicemi za Ždírnickým potokem a trmickou obchodní zónou, v blízkosti ulice Jana Roháče, zhruba 1 kilometr od jezera Milada. Výstavba by podle zveřejněného záměru měla začít v prosinci 2018 a skončit v dubnu roku 2021.

Jde o rozsáhlý projekt – v 9 halách o celkové rozloze cca 33 fotbalových hřišť by mohlo najít práci kolem 900 lidí.

Co přesně v halách bude, to zatím neví ještě ani jednatel Centropolu Martin Kollár – poté, co firma od města získala část potřebných pozemků za více než 8 milionů korun, ještě potřebuje zónu scelit dalšími menšími pozemky od různých vlastníků – jedná např. s ŘSD, římskokatolickou církví, Státní pozemkový fond a několika dalšími.

Výhodou nových hal by měla být blízkost dálnice D8 – doprava by většinou podle záměru směřovala směrem k trmické teplárně a dále na dálnici, z třetiny pak směrem do Hrbovické ulice v Předlicích.
Nevýhodou je navýšení dopravy – ať už jde o zaměstnance, kteří budou jezdit automobily do a z práce, nebo o zhruba 220 nákladních aut a 240 dodávek denně, které budou pendlovat mezi halami a dalšími destinacemi.

Právě navýšení dopravy, a s tím spojené exhalace, by podle odborných posudků, které si Centropol nechal udělat, měly mírně negativní vliv na životní prostředí – hluk i emise by ale byly v normách.

Co se týká přírodovědného posouzení, jsou v oblasti dva ohrožené druhy podzemních mravenců, z dalších ohrožených živočichů tam žije například krkavec, čáp, chřástal, slepýš a několik dalších živočichů. Pokud ale firma dodrží doporučená opatření, neměla by výstavba a provoz hal mít významnější vliv na jejich život.

Krajský úřad sbírá připomínky k možnému vlivu na životní prostředí do 22. února. Pak rozhodne, jestli bude zkoumání podrobnější.

autor: hau
Spustit audio