Bývalý zastupitel Daduč vyhrál soudní spor s Ústím nad Labem kvůli otištění článku v Městských novinách

20. listopad 2018

Město Ústí nad Labem bude muset v Městských novinách zveřejnit článek bývalého zastupitele Davida Daduče o výměně vedení města v červnu 2015.

Tehdy byl za PRO! Ústí součástí koalice s hnutím ANO – výměnu vedení města odhlasovala opozice s podporou některých koaličních zastupitelů.

David Daduč ve svém textu kritizoval způsob výměny vedení města i změnu samotnou. Podle právních zástupců města radniční noviny neslouží k prezentaci politických názorů. Právě k tomu ale podle tiskového zákona noviny vydávané městy slouží – jak zdůvodnil krajský soud.

I po letech David Daduč chce, aby lidé znali jeho tehdejší názory. Doplnil i další důvod: „Důležité je také to, že někteří tehdejší aktéři jsou stále ještě v politice činní – například bývalá paní primátorka, která se teď nově stala první náměstkyní. Proto je dobře, aby občané věděli, jaká je historie jejího vstupu do politiky.“

V červnu 2015 se primátorkou stala Věra Nechybová zvolená jako náhradnice za ANO, teď je členkou Ústeckého fóra občanů. Město musí text zveřejnit po nabytí právní moci, tedy po doručení rozhodnutí krajského soudu oběma stranám.

autor: hau
Spustit audio

Související