Budoucnost Ústí nad Labem v roce 2023: Bude lepší s tunely nebo bez?

5. listopad 2013

Město ucpané automobily, kolaps veřejné dopravy – i tak by mohlo vypadat za 10 let Ústí nad Labem. Jde o to, zda tunely Ústí pomohou a nebo ne. Spor mezi sebou vedou zastánci a odpůrci dopravního systému tunelů pod Střížovickým vrchem, pod Větruší a na střekovské straně a dalších dvou mostů přes řeku.

Jsme tedy v roce 2023. Před 10 lety zastupitelé rozhodli, že nepůjdou tou variantou tunelového a mostního systému.

Jak tedy vidí budoucnost David Daduč - člen Strany zelených a jeden z odpůrců tunelů?

„Za těch 10 let se hodně povedlo - město se pustilo do zklidňování dopravy ve městě, zavedlo pěší dopravu ve velké části centra, nalajnovalo cyklostezky... Zásadní kopec směrem na sídliště Dobětice a okolí město dokázalo inteligentně vyřešit cyklodopravou v trolejbusech. Celé centrum a širší okolí ožilo, město se zatraktivnilo a konečně se do města začali stěhovat noví lidé, zůstávají lidé vzdělaní a město je mnohem zajímavější,“ popisuje David Daduč.

Naopak vizi tunelového a mostního systému obhajuje dopravní projektant Jiří Landa, který ho také do územního plánu navrhl. Je mu líto, že politici podlehli tlaku lidí a chtějí tento plán opustit. Podle něj bude doprava narůstat a kolabovat bude hlavně v centru Ústí nad Labem, které je sevřené údolím u řeky. Nespasí ho ani železnice, ani dálnice.

„Lidi budou volit dřívější ranní a pozdější odpolední hodiny. Budou nadávat, budou ztrácet čas a bude tam docházet postupně k větším zdržením MHD. Bude se řešit otázka prioritizace hromadné dopravy, regulace, zpoplatnění. Budou se zneprůjezdňovat určité obytné oblasti, protože lidé si budou stěžovat, že jim tam jezdí příliš mnoho dopravy. Někteří se budou snažit to objíždět delšími trasami. Ovšem přiznejme si, že na některých spojeních prostě takové trasy neexistují,“ konstatuje Jiří Landa.

Je otázkou, jak bude město za 10 let vypadat. Zatím stále nemá vizi, kterou cestou se vydá - jestli bude město přátelské hlavně k autům - ať už s tunely nebo bez nich nebo k cyklistům a chodcům.

Tipovat, jak to bude za 10 let v Ústí vapadat můžete i vy na internetových stránkách www.rozhlas.cz/cesko2023. Jeden z Vás navíc získá i rádio z budoucnosti.

autor: hau
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.