Budoucí prvňáčci v Postoloprtech se díky předzápisu mohou se školou dřív než přijdou k zápisu

7. březen 2023 15:17

Základní školy začaly vypisovat termíny pro zápisy do prvních tříd pro příští školní rok. V Postoloprtech na Lounsku oficiálnímu aktu předchází ještě neformální předzápis. Hravá cesta budovou školy, kterou budoucí školák absolvuje se svojí rodinou a za doprovodu starších spolužáků v různých pohádkových kostýmech.

Žaneta Csollárová rozdává odměny a razítka na stanovišti, kde děti skládají puzzle. Učí pátou třídu, v novém školním roce převezme prvňáčky. Teď tedy poznává své budoucí žáky. „Ty děti se vlastně seznámí se školou takovou tou nenásilnou formou, že si ji projdou – bez trestů a nějakých obav, a pak, když jdou k tomu zápisu, už vědí, jak to v té škole vypadá, takže jsou na to o trochu připravenější,“ vysvětluje.

Na první procházce školou čekají na děti hry a zábava, pomáhají také starší spolužáci. „Budoucí spolužáci provádějí ty děti školou, aby to pro ně bylo příjemnější a pestřejší,“ ukazuje ředitelka Kateřina Pfertnerová na děti v kostýmech princezen, pirátů a různých zvířátek.

Na dubnový zápis tak půjdou budoucí prvňáčci už do známého prostředí.

Předchozí dva roky kvůli pandemii koronaviru rodiče jen podávali přihlášky. Podle zástupkyně ředitelky Dagmar Douchové je ale rozhodně lepší, když budoucí školáci k zápisu přijdou. „Ty děti alespoň poznáme a vidíme, jestli není potřeba nějaký odklad, který pak můžeme rodičům doporučit. Tahle forma je určitě více vyhovující,“ vysvětluje.

V postoloprtské škole je v prvních třídách zhruba 50 žáků, podobný počet by měl nastoupit i v novém školním roce. V předchozích letech bylo dětí méně – letošní druhé a třetí ročníky jsou podle vedení školy početně slabší.

Spustit audio

Související