Bude stát na Špičáku u Varnsdorfu rozhledna? Rozhodnout mají lidé

15. červen 2019 16:11

Obyvatelé Varnsdorfu mají v anketě rozhodnout, jestli má na vrchu Špičák stát rozhledna. Stavbu město připravuje už několik let, ale háček je ale v tom, že radnici se nepodařilo získat dotaci.

Zbývá tedy jediná možnost – postavit ji z peněz města. Právě o tom mají rozhodnout obyvatelé. Svůj hlas mohou dávat na internetových stránkách města. V pátek se tam pro stavbu vyslovilo na šest desítek lidí. Hlasovat je možné do konce června.

Město už vybralo vítězný návrh na rozhlednu - má podobu šroubovice.  „Je to jen plýtvání penězi z rozpočtu města," kritizuje ale záměr varnsdorfský aktivista Pavel Vodička. Na Špičáku místo rozhledny za miliony postačí podle něj turistům schůdky a vyhlídkové plato za zhruba 300 tisíc korun. Podobně vypadá vyhlídka Jehla u České Kamenice nebo na Popově skále u Hrádku nad Nisou.

Vodička zpochybňuje i cenu. Když lidé před více než třemi lety podobu rozhledny vybírali, mluvilo se o ceně 2,5 až tři miliony korun. Dnes je v anketě osm milionů a i to je podle Vodičky s ohledem na náročnost terénu nejisté.

Podle místostarosty Rolanda Sollocha za ANO částka dopovídá zvyšujícím se nákladům. „Ceny stavebních prací i materiálů stoupají, proto jsme cenu navýšili," řekl. Peníze na stavbu podle něj město má v rozpočtu, a pokud lidé záměr podpoří, mohlo by se začít stavět už na podzim a příští sezonu by už rozhledna mohla sloužit turistům.

Na vrcholu 544 metrů vysokého Špičáku v minulosti rozhledny stály. Pokaždé ale skončily v plamenech. Na kopci byly i letní výčepy a restaurace, ta poslední přečkala druhou světovou válku. Na začátku 50. let však oblast kolem hranice obsadili příslušníci pohraniční stráže, hostinec zavřeli a po několika letech také vyhořel. Nová rozhledna by měla být odolná proti požáru.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související