Bouře s přívalovými dešti a krupobitím hrozí i na severu Čech

28. červen 2020 12:53

Počasí by ale mělo být mírnější než na jihu a východě Čech a v části Moravy a Slezska, kde hrozí i povodně. Vyplývá to z dnešní výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.

Ten rozšířil dřívější varování před bouřkami vydané v sobotu. Hlavně v části východních Čech a na severozápadě Moravy a Slezska mohou po bouřkách hladiny řek vystoupat až na nejvyšší, třetí povodňový stupeň.

Bouřky budou postupovat od západu. Pro západní Čechy tak platí výstraha před bouřkami od dnešních 13 do 20 hodin, pro zbytek Čech pak od dnešních 15 až do pondělních 3 hodin.

V bouřkách hrozí podle meteorologů rychlé rozvodnění menších toků, zatopení sklepů, pády stromů nebo úrazy bleskem. Kvůli silnému větru, který může místy v nárazech dosáhnout až rychlosti 90 kilometrů za hodinu, by měli lidé zabezpečit okna, dveře nebo volně položené předměty na zahradách.

„Vzhledem k očekávaným srážkám očekáváme v neděli ve večerních hodinách vzestupy hladin řek s předpokládaným dosažením prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle až druhého stupně, zejména v povodí horní Vltavy, středního Labe, střední Moravy a částečně také v povodí Odry,“ sdělili meteorologové.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související