Bořeň přitahuje turisty, botaniky i básníky

20. leden 2016

Ostrov přírody uprostřed průmyslové zóny - to je vrch Bořeň (539 m.n.m.) nad údolím řeky Bíliny. Přitahuje poutníky už stovky let. Je prostě nepřehlédnutelný - vyčnívá 300 metrů nad krajinu a kruhový rozhled z jeho vrcholu turisty rozhodně nezklame!

Někomu připomíná Bořeň lva připraveného ke skoku, jiný v něm vidí hlavu mamuta anebo obra.

Krásy hory vychvaloval jak přírodovědec a cestovatel Alexander von Humboldt, tak i slavný německý básník a milovník přírody Johann Wolfgang Goethe.

Bořeň - domov přírodního pokladu

Možná tu je někde schovaný poklad z pověstí o Bořni, ale tím největším pokladem, a skutečným, je hvězdnice alpská, která patří do ohrožených druhý naší květeny. Kvítek podobný kopretině má okvětní lístky fialové. Je to sice rozšířená skalnička, ale ta ze zahrádek se liší barvou i velikostí.

Pohled shora

Bořeň je jedním z pěti posledních míst u nás, kde ji ve volné přírodě uvidíte. Hvězdnice totiž roste jen tam, kde od doby ledové nikdy nebyl žádný les. Právě na Bořni je její výskyt největší.

Bořeň je lákavým cílem výletů a rájem horolezců

Hora okouzlila také turistku z Ústecka, Alenu Tvrzníkovou, která vzpomíná: „Ten vrch nás s manželem lákal už proto, že nám velmi připomínal Rozsutec v Malé Fatře.“ Na vrchol se také rádi škrábou horolezci. Mají k dispozici na 400 cest nejrůznějších obtížností.

Pokud se také rádi kocháte, jako turistka Alena Tvrzníková, tak hurá na Bořeň. Na vrcholu, ať už ho dosáhnete po svých nebo na laně, tam na vás čeká kovová krabice s vrcholovou knížkou, do které se můžete podepsat a nebo i napsat dojmy z výstupu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.