Bohuš Matuš - zpěvák

Ve středu 4. února byl našim hostem zpěvák Bohuš Matuš a povídali jsme si s ním o novém CD, o účinkování v muzikálu Drákula, nebo také o jeho plánech do budoucna... Pokud máte chuť si rozhovor přečíst nebo poslechnout, naleznete jej zde.

0:00
/
0:00

Eva Bucharová, moderátorka: A my i s naším dopoledním hostem zůstaneme na české hudební scéně. Vítám Slávku Brádlovou.

Slávka Brádlová, redaktorka: Doufám, že tím hostem nemyslíš mě.

Eva Bucharová, moderátorka: Nemusíš zpívat.

Slávka Brádlová, redaktorka: Ne, ne, ne, tak to je velice dobře pro mne, hlavně moc dobře, ještě líp pro posluchače, ale dnes tady bude na to zpívání a taky na povídání o české populární hudbě a o těch novinkách zpěvák Bohuš Matuš.

Eva Bucharová, moderátorka: Já jsem Bohuše Matuše tady u nás dnes ještě nepotkala, ale vybavuju si ho s takovým šátkem na hlavě a ty už jsi Bohuše viděla, tak má ho nebo ne, ten šátek?

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak byla to asi součást image a musím říci, že teď se to malinko proměnilo a kdo viděl jeho nové webové stránky, tak ví, Bohuš Matuš už nemá jenom ten šátek, už nemá ani takového kulíška obvyklého, ale má moc zajímavě střiženou čapku kšiltovku.

Eva Bucharová, moderátorka: Aha, takže pokrývka hlavy přece jenom nějaká tam zůstala? Tak já přeju moc hezké poslouchání. Naším hostem bude Bohuš Matuš.

Slávka Brádlová, redaktorka: Český rozhlas Sever vám dělá společnost a v tuto chvíli také náš dopolední host, zpěvák Bohuš Matuš, pěkný den.

Bohuš Matuš, zpěvák: Krásný den.

Slávka Brádlová, redaktorka: Krásný den a krásné vzpomínky. U těch můžeme začít. Kdypak jste si naposledy vzpomněl na sbor Kampanela?

Bohuš Matuš, zpěvák: To je tak krásná otázka. Já jsem teď vlastně měl vystoupení ve sportovní hale v Brně na Vodový a v Červeným kostele, to je tak čtrnáct dní, možná měsíc, to bylo strašně krásný a pořád na ně vzpomínám, ve dne v noci, chci s nima natočit klip.

Slávka Brádlová, redaktorka: Jenom pro ty, kteří třeba nevědí, je to sbor, kde Bohuš vlastně začínal, kde poprvé přišli na to, že mu to zpívá opravdu dobře. No a že mu to dobře zpívá, toho může být důkazem i nové cédéčko, které už je na světě. Jak se jmenuje?

Bohuš Matuš, zpěvák: Smíření.

Slávka Brádlová, redaktorka: Smíření. To je zajímavý název, k tomu se určitě ještě dostaneme. Já bych doporučovala pro začátek dát si malou ukázku a pak se k němu vrátíme.

Slávka Brádlová, redaktorka: Český rozhlas Sever, náš dnešní host - zpěvák Bohuš Matuš a tohle byla, dá se říci, taková ochutnávka z nového cédéčka Smíření. Už ten název je zajímavý - "Smíření" s těmi okolo, sám se sebou?

Bohuš Matuš, zpěvák: Ano, sám se sebou hlavně a s těmi, co jsem někdy třeba i urazil, některý novináře, kteří napsali věci, který vadily hodně třeba mojí babičce, pak se trápila.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak to je zbytečná věc.

Bohuš Matuš, zpěvák: Já jsem se jim všem, všem omluvil, ale ono stejně mnohdy musíte komunikovat s lidma, který vám nesedí a to já neumím. Já se neumím prostě takhle ovládat.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak možná to "smíření" je cestička k tomu, jak se naučit ovládat a hovořit s novináři všeho druhu. Pojďme se podívat na to nové album z hlediska autorského zázemí.

Bohuš Matuš, zpěvák: Pepíček Laufer, Josef Laufer, úžasnej textař, který mne trošku znal, mi říkal: "Ty jsi závislej prostě na lecčems, hlavně na lásce." To jsme všichni a i to smíření, poselství, prostě tenhleten styl zpěvu, kantilénový hlas, pokud trošku to ten zpěvák umí, samozřejmě ne každej to slyší, ten smysl toho. A hudebně Tomáš Kimpl, kterej je skladatel úžasnej, měl takový smutný potkání - umřel mu tatínek - tím měl ale větší srdíčko, což je hrozný, ale je to tak.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tyhle věci fungují, ať to člověk chce, nebo nechce. Jak jste spokojený s bookletem? Mně se líbil, podotýkám. A ne proto, že chci být příjemná.

Bohuš Matuš, zpěvák: Ne, to ..., vy budete příjemná vždycky, protože jste takový člověk. Booklet, no, mně ty fotky samozřejmě se až tak moc nelíbí. Já jsem k sobě hrozně kritickej. Sobě, když se vidím, se moc nelíbím, ale dá se to, ujde to.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak já myslím, že je důležité, aby se to líbilo těm druhým. Nemusíte se líbit sám sobě, ostatně člověk, který se vzhlíží v zrcadle, kochá se sám sebou, asi nebude úplně to pravé. Dá se na tom albu najít písnička, ke které máte nějaký opravdu hlubší vztah, než k těm ostatním? I když asi zpíváte rád všechny, protože jinak by to nešlo, jinak by to neznělo tak, jak to zní.

Bohuš Matuš, zpěvák: Hm, mně se moc líbí píseň Ave Maria, protože ta je právě vymyšlená pro toho tatínka. Já jsem ji zpíval i s tím duchem toho celýho a myslím si, že to Ave Maria je opravdu zpívatelná i pro pana Bocelliho a pro kohokoli, protože to je opravdu velká píseň.

Slávka Brádlová, redaktorka: Velká píseň, tak my si dneska dáme ještě jednu ukázku z nového cédéčka Bohuše Matuše Smíření. Nebude to Ave Maria, něco se také musí nechat jako překvapení pro posluchače, ale rozhodně na to dnešní téma přidáme ještě jednu velkou kapitolku a to bude muzikál Drákula. Je to nanejvýš aktuální. Řeknu hned proč.

Slávka Brádlová, redaktorka: A nic bych za to nedala, že můžete využít i informace, které můžete získat od našeho dnešního hosta ve vysílání - zpěváka Bohuše Matuše. Otevíráme kapitolku nazvanou "muzikál Drákula". Tak pro vás to není zase vlastně tak úplně novinka. Já jenom připomenu, proč jsem říkala, že je to nanejvýš aktuální, protože zítra pátého bude premiéra v pražské Hybernii, ale pro vás to vlastně není to premiéra v pravém smyslu slova. Vy jste se s Drákulou přece už potkal v roli kněze, tuším.

Bohuš Matuš, zpěvák: Ano, já jsem vlastně, když už se rok hrál Drákula v roce 96, takže v roce 97 jsem přišel, to jsem byl takovej chlapeček, devatenáct, dvacet mi bylo a vím, že jsem od Tomáše Trapla, s kterým jsem zpíval v Semaforu, dostal přislíbení, že bych mohl zpívat kněze po něm. Tak jsem ho začal zpívat, pak přišli, že bych mohl zpívat i Stevena, což je vlastně bratr, taky kněz, tý Loren, celkem si to možná lidi budou pamatovat s Pavlem Vítkem a teďka znova po letech jsem dostal teda možnost toho Stevena, ale on je hrozně těžkej. Tam je strašná vejška, teď mám trošku kašel a mám z toho strach, že vám to může přeskočit, ale vzhledem k tomu, že mně už přeskočilo dávno, tak z toho takovej strach nemám.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak necháme to jenom v úrovni té hlavy a hlásek ať vám samozřejmě slouží. Vypadá trochu jinak ta práce? Ono vždycky závisí na osobě režiséra, každý to vede maličko jinak.

Bohuš Matuš, zpěvák: Vy se mě strašně správně ptáte. Josef Bednárik, pan režisér, úžasnej režisér, kterej byl vždycky takovej strašně přísnej, tak teď už se známe, tak byl tak strašně milej, že opravdu ti duchové okolo, Karel Svoboda, asi to udělali tak, že scéna je prostě úžasná, když se na to podíváte. Teď on si to vychytal ještě víc, než v tom kongresovým centru s tím, že jak je to zblízka, tak tam udělal takový světýlka různý do obrazů, takový miniaturky různý, teď Dan Hůlka bude vidět ze dvou metrů, že jo, pro ty ženy všechny, zpívá krásně, vypadá výborně, ale já, kdybych měl vlasy, tak vypadám líp a tak dále ?. Takže jsem strašně z toho nadšenej, včetně toho že opravdu je to větší kontakt s těma divákama. V Kongresovým centru jsem z toho měl takovej blbej pocit, že tam nebyl ten kontakt. Byli jsme jak hrášci na tom jevišti z tý dálky.

Slávka Brádlová, redaktorka: Hm, tak určitě tohleto bude pro diváka mnohem lepší, takový možná šťavnatější zážitek. Jste spokojený i s partou? Ono se to někdy nahlas špatně říká.

Bohuš Matuš, zpěvák: A víte, že tady tentokrát jo. Jsou tam noví lidi, je tam Kamila Nývltová, Míša Nosková, takový ty holky milý, šikovný, nejmladší, a pak samozřejmě Dan Hůlka byl vždycky velkej frajer a anděl, kterej teď nebyl vidět chvilku, jako já, ale to jenom proto, že prostě, když máte něčeho dost a je toho příliš, tak si třeba rád odpočinete, a pak znova přijdete a jste zase skvělej. Martin Pošta, coby taky kamarád, kterýho znám dlouho, Tomáš Trapl. No, jsou tam skoro všichni, ale to jsou takoví ti frajeři, co něco umějí a neškodějí těm druhejm. Takže ty mám rád.

Slávka Brádlová, redaktorka: Což je možná ještě skoro důležitější než to, že umějí. Ne, to si dělám legraci, protože umět zpívat a hrát musejí samozřejmě taky. Premiéra Drakuly v Hybernii v Praze zítra, pak samozřejmě podle programu si každý může najít svůj termín. No a my si teď ještě k tomu našemu povídání najdeme druhou písničku z vašeho nového cédéčka, které se jmenuje Smíření a tahle písnička se jmenuje Poselství.

Slávka Brádlová, redaktorka: Slyšeli jste Poselství, písničku, která se takhle jmenuje a je na novém cédéčku zpěváka Bohuše Matuše, který je hostem dnešního vysílání Českého rozhlasu Sever. Tak, popovídali jsme o novém albu, popovídali jsme o Drákulovi, o muzikálu, který má zítra premiéru, ale vy ty muzikály máte možná napsané někde ve hvězdách, protože účinkujete ještě v několika dalších. Tak uděláme takový telefonní seznam?

Bohuš Matuš, zpěvák: Ano, takže první je Joe Limonádový, to bych doporučil, to je opravdu velice legrační, příjemný zpracování v tom divadle. Tam hraju roli pana Matušky. V Noci na Karlštejně, tam vlastně dělám něco obdobnýho, takovýho trubadúra, kterej zpívá ty písničky pana Matušky a ještě, myslím, dvě další. Tam jsem takovej jako průvodce. V Producentech, tam jsem si zase zahrál takovýho blázna v uniformě, kterej si dělá legraci prostě z těch politruků a z toho všeho. Mám říkat "haj ... něco" a já říkám "haj ... pytel," protože bych tohle v životě nevyslovil z úst, to by mi musely zuby vypadat všechny. A potom ještě zkouším teda toho Drákulu, který má zítra premiéru. A samozřejmě, když mne bude chtít někdo vidět, tak si mne najde na stránkách a když přijde a řekne: "Viděl jsem to, slyšel jsem to v rádiu Sever", tak já mu ten lístek dám zadarmo, abyste to věděli.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak tohle raději nezkoušejte, protože z toho by se mohly odvíjet veliké boje a veliké složitosti. Muzikály, máte je rád nejenom třeba kvůli písničkám, kvůli té muzice, ale i kvůli tomu, že se můžete uplatnit herecky? Tam je to dost důležité, tam nestačí jenom se postavit a - byť nádherně - zazpívat.

Bohuš Matuš, zpěvák: To je právě strašně složitý, že já jsem spíš zpěvák než herec a herec spíš jiných rolí, takovej blázínek a pro mne je to někdy strašně těžký, když mám hrát milovníka a jsem plešatej kominík, že jo. Ale zase, když si vezmu ty kostýmy, tak mně to halt sluší, tak to hraju, ale samozřejmě mně to dělá někdy problém. Pan Josef Bednárik mně hodně pomohl jako režisér, řekl mi, kam mám chodit, jak mám stát, zkoušel jsem i s Milošem Formanem muzikál a tak se snažím prostě většinou koukat, co mám dělat a třeba i přes tu alternaci se dívám, jak to hraje, abych to nikomu nekazil. Je to těžké, když máte někde třeba i trošku zatancovat. To jsem tancoval v Pomádě a vím, že se vždycky první dvě řady smály, tak radši moc netancuju.

Slávka Brádlová, redaktorka: Jenomže někdy se říká, že ten kostým právě může buď hodně pomoci, protože vám jakoby dodá duši té postavy, anebo někdy že je na obtíž, protože je třeba komplikované se v něm pohybovat, tak ...

Bohuš Matuš, zpěvák: To mám v Drákulovi, právě, že zakopávám o něj. Mám takovou dlouhou sutanu a vstávám ze země a včera jsem se tam přerazil. Až mi nějaká holka řekla, že jsem křečovitej u toho, tak jsem jí řekl, že ať se naučí zpívat. Jsem se rozčílil zase.

Slávka Brádlová, redaktorka: Takže je to ta báječná parta, jak jste o tom mluvil.

Bohuš Matuš, zpěvák: Ano.

Slávka Brádlová, redaktorka: No a co takhle tu sutanu zkrátit, to by nešlo? Dohoda s garderobiérkami?

Bohuš Matuš, zpěvák: To už jsem prosil, no ale i kdybych ji měl po kolena, tak bych se o ni asi zase přerazil. To jsem celej já.

Slávka Brádlová, redaktorka: Zkrátka jste zvyklý spíš na ty kalhoty než na sutanu jako takovou. Co plány? Další muzikály, jsou rozjeté? Drákula vlastně zítra startuje, cédéčko nové je na světě. Vy nemáte nic před sebou?

Bohuš Matuš, zpěvák: No, snad něco příjemného. Dostal jsem velikou nabídku od člověka, který dělá v Německu zpěváky naše český nejlepší, tak zkouším nazpívat demo nahrávky, dostal jsem tu šanci, tak třeba mně to vyjde. Držte mi palce, tady v Čechách je to takový složitý.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak budeme držet palce, ale budeme držet palce i vašim fanouškům a fanynkám, abyste se zase úplně neorientoval na jiné publikum, abyste přece jenom zůstával i tady u nás v České republice. Dnešním hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever byl zpěvák Bohuš Matuš. Díky za váš čas, za pěkné písničky, mějte se moc hezky a někdy na slyšenou.

Bohuš Matuš, zpěvák: Děkuji vám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.