Bezkontaktní platební kartu chraňte jako oko v hlavě!

24. listopad 2015

Přibývá případů, kdy zloději lidi připraví o hodně peněz pomocí bezkontaktní kreditní karty. „Ta sice nabízí pohodlné placení do výše 500 korun, zároveň ale než si okradený všimne, že kartu nemá u sebe a zablokuje jí, může podvodník bez problémů nakupovat,“ varuje por. Veronika Hyšplerová, mluvčí Policie České republiky Ústeckého kraje.

Kapesních krádeží ve druhé polovině roku ubylo, to ale neplatí v období před vánoci, kdy lidé podlehnou shonu tak sami často pomáhají různým podvodníkům. Stále ještě je hodně těch, kteří nosí bezpečnostní PIN kód u své kreditní karty.

„Podvodníci začínají používat i sociální sítě. Oddělení hospodářské kriminality začíná prověřovat případy kdy se na síti Facebook nechají mladí lidé přesvědčit, aby s mobilním operátorem podepsali smlouvu, kdy získají drahý mobilní telefon,“ vysvětluje Veronika Hyšplerová. „Ten od nich podvodník obratem odkoupí za několik tisíc, i když má mnohem vyšší hodnotu, a navíc slíbí, že má v obchodě známé a smlouvu nechá zlikvidovat. Mladí lidé nejen že jsou podvedeni, ale současně se sami stávají podvodníky.“

Poslechněte si celé povídání ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Milan Král a Český rozhlas Sever!

autor: Milan Král
Spustit audio