Banka mateřského mléka v nemocnici v Mostě získala loni od dárkyň rekordní množství mateřského mléka

14. květen 2024

Nejlepší a nenahraditelnou výživou dítěte do šesti měsíců věku je podle lékařů mateřské mléko. Nemocnice v Mostě patři mezi čtyři místa v Česku, kde sídlí banka mateřského mléka – už 36 let.

Loni dárkyně odevzdaly mostecké bance mateřského mléka rekordních 722 litrů této vzácné tekutiny. Využily ji matky, které nemohly kojit. Většinou ale darované mateřské mléko putuje k nedonošeným dětem.

Dárkyně mateřského mléka s vytištěným poděkováním

Mezi 22 dárkyň, které v loňském roce do banky přispěly, patří i Alžběta Elmanová, která darovala 154 litrů mateřského mléka.

„Je to vlastně pomoc pro všechny strany, protože ta maminka potřebuje to mléko ostříkávat, jinak jsou s tím pak spojené různé záněty a podobně. Když se mě ptali, kolik mléka odstříkám, a já jim řekla, že 10 až 12 litrů týdně, tak jsem se dozvěděla, že jsem pro ně zlatý důl. Byli za to tady rádi,“ konstatuje Elmanová.

Mateřské mléko se v mostecké nemocnici uchovává po pasterizaci tři měsíce při teplotě -18 °C.

„To mlíčko přebíráme od maminek ve zmrzlém stavu. Převážíme ho v termotaškách a poté, co jej přivezeme, ho ještě před pasterizací dáme do mrazáku. Potom to projde pasterizérem, šokerem a odtud pak to jde opět do mrazáku, už ale jiného,“ popisuje dětská sestra Jana Dotlačilová.

A jaké matky mohou do banky mateřského mléka přispívat? „Musí jít o zdravou ženu, která nebere žádné léky, nepije alkohol a nekouří. A samozřejmě musí mít přebytky mateřského mléka,“ vysvětluje primářka dětského a dorosteneckého oddělení mostecké nemocnice Marie Váchová.

Za loňský rok se v Mostě narodilo na 200 nedonošených dětí

Primárně se darované mateřské mléko využívá pro nedonošené děti. Loni se jich v Mostě narodilo kolem 200, jejich počet ale rok od roku klesá. Stará se o ně nezisková organizace Nedoklubko. „Je to ale lehce zkreslující informace, protože se celkově snižuje porodnost,“ upozorňuje koordinátorka Nedoklubka Jana Hájková.

Kromě nemocnice v Mostě jsou mléčné banky také v Praze, Hradci Králové a v Českých Budějovicích.

autor: Jan Beneš
Spustit audio